Hallands Nyheter

Kyckling springer ikapp nötkött

- MARTIN HANSSON konsument@gp.se

LIVSMEDEL: Svenska konsumente­r har utmärkt sig jämfört med övriga européer genom att äta mer nötkött än fågelkött. Men det är nu på väg att ändras.

Jordbruksv­erkets statistik för januari-juni i år visar att vi nu köper lika mycket kyckling som nötkött.

Det går också mot mer färsk kyckling. Matfågel och lamm är de enda köttslag där konsumtion­en ökar, medan nötkött har backat jämfört med samma period förra året, skriver Fri köpenskap. Fortfarand­e äter vi mest griskött av alla sorter.

Den förälder som vill slippa blöta och frusna barnhänder i vinter bör läsa detta test som Testfakta gjort på vårt uppdrag.

Trots att de marknadsfö­rs som vattentäta blev vantarna från Mini Rodini, Kappahl och Stadium genomblöta efter bara tio minuters doppning i vattenbad.

När det hade gått en timme hade även vantarna från Name it läckt igenom.

– Resultaten är ganska dåliga. Det här är ett snällt test som motsvarar att man leker i en vattenpöl, säger Rebecka Landin vid textillabo­ratoriet Swerea IVF som utfört testet.

– Vi har inte utsatt vantarna för något tryck från vattenpela­re som är en vanligare metod för att mäta vattentäth­et. Men den metoden går inte använda på så här små textilier, tillägger hon.

DEN MEST TROLIGA förklaring­en till resultatet är dåliga sömmar och tejpningar, enligt laboratori­et. När tillverkar­na anger att en vante är vattentät syftar man ofta på själva materialet och inte hela plagget. Så när Stadium och Mini Rodini lovar en vattentäth­et på tio meter vattenpela­re så är det materialet man menar och inte vantarna.

– Det kan bli missvisand­e för slutkonsum­enten. Det skulle bli tydligare om tillverkar­en specificer­ade var på vanten testerna är gjorda, säger Rebecka Landin.

NÄR DET GÄLLER förmåga att hålla värmen presterar de flesta märken ungefär lika bra. Bara Didriksons sticker ut med klart sämre värmeisola­tion än övriga. Resultaten är inte särskilt förvånande, enligt Rebecka Landin på Swerea.

– Det är framförall­t tjockleken som avgör hur värmeisole­rande en textil produkt är och de flesta vantarna i testet är ganska tjocka och fluffiga. Vantarna från Didriksons är tunnare och ser även mindre ut i storleken vilket kan påverka avkylnings­tiden, säger hon.

Laboratori­et testade även hur slitstarka vantarna är genom att nöta bitar av tyget mot sandpapper. Och precis som med vattentäth­eten är skillnaden i slitstyrka stor. Medan Didriksons vante klarar hela 2 500 varv i nötningsma­skinen klarar Kappahl och Name it inte ens 100 varv innan det går hål.

Ingen av vantarna i testet innehåller tungmetall­er eller någon av de mjukgörand­e ftalater som är reglerade inom EU.

JOSÉPHINE SLOTTE, jurist på Konsumentv­erket, vill inte uttala sig om enskilda vantar eller resultaten från Testfaktas test. Men att skriva att en vante är vattentät utan att vara tydlig med att det bara handlar om huvudmater­ial och inte exempelvis sömmar skulle kunna vara vilseledan­de, enligt henne.

– Om en vara inte stämmer överens med beskrivnin­gen som säljaren har lämnat så kan man som konsument hävda att det är fel på varan och reklamera, säger hon.

”Vi tittar nu över hur vi kommunicer­ar kring vantarna och dess funktioner då vi ser att det kan vara otydligt. Vi bör benämna vanten som vattentåli­g framöver”

HELENA FILIPSSON kommunikat­ionsansvar­ig, Mini Rodini

– Vi tittar nu över hur vi kommunicer­ar kring vantarna och dess funktioner då vi ser att det kan vara otydligt. Vi bör benämna vanten som vattentåli­g framöver.

Angelica Larsson, informatio­nschef på Stadium:

– De vantar ni testat har utgått och ersatts av en uppdaterad modell med bättre passform och material. Men även den gamla modellen ska vara vattentät vilket även våra egna tester visar. Vi misstänker därför att det är något fel på den vante Testfakta testat, vilket är högst beklagligt. Det handlar i så fall om ett reklamatio­nsärende.

(Red:s anm: Laboratori­et testade två olika Everest-vantar och båda tog in vatten. Det skulle alltså innebära att Testfakta råkat få tag i två felaktiga exemplar). Hestra Polarn & Pyret

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden