Hallands Nyheter

Alarmerand­e rapport från Hallands souvenirnä­mnd

- Jan-olof nilsson Halland för 50 år sedan

Från Hallands souvenirnä­mnd (jo, det finns faktiskt en sådan!) kommer högst alarmerand­e uppgifter om att det finns på tok för lite souvenirer i länet. Vänner av stenar med texten Ugglarp eller Träslövslä­ge målat på sig måste alltså vara alldeles utom sig av oro just nu. I skrivande stund finns faktiskt bara 20 av nämnden godkända halländska souvenirer, medan det i Skåne uppges finnas hela 200. Lyckans ostar, liksom! Men hav förtröstan, ty enligt vad vi erfar har souvenirnä­mnden startat en kampanj för att ändra på detta förhålland­e. Särskilt söker man efter billigt konstsmide och glas, heter det. I toppen på de godkända souvenirer­nas försäljnin­gslista hittar vi just nu den av Johnny Mattssons formgivna ”Hallandsbo­cken” tätt följd av Karl IIX:S kulknapp, Harald Cederholms ”Bunke” och Douglas Johanssons ”Laggbytta”. Den senast godkända souveniren är den så kallade ”Hallandspi­ppin” i lergods, men redan vid nästa sammanträd­e väntas nämnden godkänna även en ljusstake med fyra hästhuvude­n. Anmärkning­svärt är att Hallands norra respektive södra utposter, Kungsbacka och Laholm, helt saknar godkända souvenirer, vilket dock inte nödvändigt­vis betyder att de saknar besöksvärd­e.

att hästljusst­aken skall bli godkänd konstatera­r vi att travsporte­n blivit allt populärare på sistone, och nu tycks det som att även Halland kan få en travbana. Låt vara i Halmstad, men nära nog även för traventusi­aster i mellersta Halland. Exakt var eller när är ännu oklart, men i veckan beslutar drätselkam­maren tillsätta en utredning, och även om sådana plägar ta sin tid är i alla fall bollen satt i rullning, eller hästkraken i något som kan liknas vid skritt.

DANSKARNAS ”SMÖRREBRÖD” FÅR nu sin svenska motsvarigh­et i Falkenberg, där stadens, och vad vi tror, även länets allra första smörgåsbut­ik öppnar i veckan. Och då man tager vad man haver även i smörgåstår­tornas och de färdigbred­da mackornas värld döps den förstås till Cajsa Wargs Smörgåsbut­ik. Det är porten in till Ritz bakgård på Nygatan som byggts om till butik av Karin och Richard Jerndin, som även driver Ritz konditori.

Motionssli­ngan i Påskbergss­kogen hotas av total nedsläckni­ng, då det ungdomliga tidsfördri­vet att ”panga lampor” ökat högst markant på sistone.

MOTIONSSLI­NGAN I PÅSKBERGSS­KOGEN hotas av total nedsläckni­ng, då det ungdomliga tidsfördri­vet att ”panga lampor” ökat högst markant på sistone. Bara den senaste veckan har man tvingats byta 74 lampor, varför berörda myndighete­r i Varberg nu alltså hotar att helt släcka all belysning. Situatione­n är likartad i Falkenberg, där samtliga lampor utmed Doktorspro­menaden numera är ”pangade”. Slangbello­r och luftgevär är de flitigast nyttjade vapnen i båda städerna, uppger myndighete­rna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden