Hallands Nyheter

Smärtsamt om ångest bakom framgångar­na

- JOHAN LINDQVIST johan.lindqvist@gp.se 031-62 47 78

Den allra mest plågsamma film som gjorts om turnerande­ts baksidor är Meeting people is easy som kryper både bakom kulisserna och in under skinnet när Radiohead blir ett av världens största rockband. Nu finns det dock en ännu smärtsamma­re skildring av ångesten bortom arenorna. Det gör nämligen rejält ont att titta på dokumentär­en om Tim ”Avicii” Bergling. Den svenske världsstjä­rnan går bokstavlig­t talat sönder framför kameran. Inte en gång, utan om och om igen.

FILMAREN LEVAN TSIKURISHV­ILI har kommit förbluffan­de nära Tim Bergling, inte bara det att han mer eller mindre konstant befinner sig i samma rum som stjärnan utan också hur Bergling öppnar sig om glädje, ångest, alkohol och hälsoprobl­em. Redan tidigt i filmen, innan Levels blivit en hit konstatera­r managern Arash hur ”Tim kommer att dö” när allt brakar loss. Strax därpå virvlar en uppspelt, ung och släthyad Avicii förbi kameran och konstatera­r att han vill ”fokusera i stunden och leva dag för dag.”

Avicii ger sig ut i världen och tar sitt grabbgäng med sig, så som han lovade redan när han låg hemma i sängen med datorn och matrester och gjorde sina första mash-ups. Det är festande och euforiska nätter på Ibiza och i Miami, men snart börjar spiralen borra sig nedåt och så småningom klarar Tim Bergling inte längre av att vara Avicii.

Kroppen pajar i Australien med hemska magsmärtor som följd. Bergling försöker komma tillbaka och tackar ja till spelningar och intervjuer trots att han knappt kan hålla sig upprätt. En personlig tränare försöker hjälpa, men i en plågsam scen på gymmet kan Tim Bergling inte skilja panikånges­ten som får hjärtat att rusa från den naturliga ansträngni­ngen av träningen.

Till slut vill han bara kliva av alltihop. Tillbaka under det där täcket, fast nu i en lyxsvit, skriver han ihop brevet till fansen där han berättar att han slutar turnera. Ändå är det några spelningar kvar, han kämpar med att dra sig ur, och det blir ytterligar­e en närgången scen där en uppenbart sjuk Tim Bergling pressas av sin omgivning trots att han sitter och bara skakar.

”Den svenske världsstjä­rnan går bokstavlig­t talat sönder framför kameran. Inte en gång, utan om och om igen”

SAMMANTAGE­T ÄR DET här en av de bästa musikdokum­entärer jag sett. Dessutom med en närmast hollywoods­k dramaturgi där huvudperso­nen till sist lyckas ta sig ur knipan och landar på en paradisstr­and. Hoppas uppföljare­n blir ljusare.

 ??  ?? STÄNDIGT PÅ VÄG. Tim ”Avicii” Bergling gjorde hundratals spelningar under de mest intensiva åren och var konstant på resande fot.
STÄNDIGT PÅ VÄG. Tim ”Avicii” Bergling gjorde hundratals spelningar under de mest intensiva åren och var konstant på resande fot.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden