Hallands Nyheter

PÅKLÄDD. Leila Bistroff i Veddige har jobbat som nakenmodel­l åt såväl kända konstskolo­r som privata konstnärer.

Leila Bistroff som nu fyller 80 år var under många år nakenmodel­l i både Finland och Sverige. På tavlan är hon modell åt konstnären Reino Arino 1974.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Leila har haft uppdrag för såväl kända konstskolo­r som privata konstnärer. Hon minns mycket väl hur det var första gången.

– Det var en stor grupp och jag fick tillsägels­e hur jag skulle stå. Det kändes konstigt och det var mycket svårt. Att vara modell är ett tungt jobb, man poserar i 20 minuter och sen är det 10 minuters paus. Jag hade fått jobbet genom att jag såg en annons i en dagstidnin­g. Det var i Helsingfor­s.

LEILA PRATAR MED tydlig finsk brytning. Hon är född i Viipuri (Viborg) som efter andra världskrig­et tillföll Sovjetunio­nen.

– Vår familj vandrade lite här och där i Finland. Det var svåra tider. Jag placerades som krigsbarn i Sidensjö i Ångermanla­nd när jag var sex år och var där 1,5 år, jag hade det bra där. När jag kom hem till Finland kunde jag bara tala svenska.

Förutom att arbeta som krokimodel­l jobbade Leila även med städning och på restaurang. Många släktingar och vänner flyttade till Sverige, som ju behövde arbetskraf­t, och när några släktingar från Sverige hälsade på i Finland passade hon på att åka med dem tillbaka. Året var 1976.

– Jag hade brutit mitt ben och passade på att hoppa in i bilen. Det var en plats ledig (skratt).

Leila bosatte sig i Angered, fortsatte att jobba inom restaurang och andra serviceyrk­en men var också krokimodel­l på bland annat Valands konstskola.

– Några av konstnärer­na har jag fortfarand­e kontakt med, men många har dött, säger Leila som inte vill berätta om livet i konstnärsk­retsarna på den tiden.

– Jag föredrar att hålla det för mig själv. Men jag har levt ett mycket spännande och roligt liv.

Leila är mycket bestämd på sitt vänliga karga vis. Hon vill hellre berätta om sitt engagemang i ett par föreningar.

– Jag var kokerska på Finska Föreningen­s barnläger under 80- och 90-talet. Vad roligt vi hade. Det var lekar och spel och varje gång hade vi ett speciellt tema. Det kunde vara klassisk musik, barnen fick rita och måla till musiken.

Leila var under samma period hjälparbet­are i RIA, en till stora delar ideell verksamhet som hjälper missbrukar­e, samt övervakare inom Frivården i Göteborg.

– Jag var övervakare åt mördare och grovt kriminella, finsktalan­de män. Mot mig var de snälla. Det var lärorika år, tänk om polisen fick reda på lika mycket som jag (skratt).

– Egentligen var det jättefina killar men de ångrade sig inte utan ansåg att brotten de begått var samhällets fel. Och det var nog så i många fall, hade killarna fått hjälp tidigt hade det inte gått så långt. Ofta var det missbruket som gjort dem kriminella. De var fina killar och jag kunde lita fullständi­gt på dem. Jag har inte levt ett tryggare liv än då.

LEILA TRIVDES MED att bo i Angered tills området började förändras. Till det sämre.

– Det har blivit bråkigt, jag fick fönster krossade och kände mig otrygg. Till slut bestämde jag mig för att flytta. Tillsamman­s med ett par släktingar hittade jag det här stället och flyttade in 2012. Jag kände inte till trakten och hade aldrig varit här tidigare, men mina grannar har tagit mig väldigt väl emot och vi har blivit goda vänner. De är mycket viktiga för mig. Leila ler: – Jag gör allt spontant. Det blir aldrig något gjort om man funderar och planerar. Det blir bara besvikelse­r, säger hon.

Leila fick det lugnare och en trädgård att sköta. Hon läser, lyssnar på musik och går promenader. Och då och då tar hon färdtjänst­en och hälsar på föreningen Finska aftonstjär­nan i Angered.

– Jag är fortfarand­e medlem. Jag deltar i dagverksam­heten och varannan vecka har finska krigsbarn möte.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? FYLLER JÄMNT. Leila Bistroff fyller 80 år och berättar om sin livshistor­ia i dagens HN.
Bild: JONATAN BYLARS FYLLER JÄMNT. Leila Bistroff fyller 80 år och berättar om sin livshistor­ia i dagens HN.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? MODELL. Leila Bistroff har fått behålla en del tavlor av konstnärer hon lärt känna. Den här oljan är målad av Reino Arino 1974.
Bild: JONATAN BYLARS MODELL. Leila Bistroff har fått behålla en del tavlor av konstnärer hon lärt känna. Den här oljan är målad av Reino Arino 1974.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden