Hallands Nyheter

Psoriasis.

Varbergare­n Max De Filippo sprider kunskap om sjukdomen som hundratuse­ntals svenskar lider av.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Psoriasis är en sjukdom som syns på utsidan och som känns på insidan. – Det är det budskapet som är viktigast för oss att förmedla, säger Max De Filippo.

Varbergare­n Max De Filippo är 19 år och har haft psoriasis sedan han var 14 år. Han vet hur det är att bli tittad på och att känna sig annorlunda. Han är medlem i föreningen Ung med psoriasis och vill sprida kunskap om sjukdomen som han och mellan 250 000 och 300 000 svenskar lider av.

När Max De Filippo var 14 år upptäckte han röda prickar på armarna och benen som sedan spred sig till hela kroppen. Ingen i hans närhet förstod var det var och efter ett tag följde hans mamma med honom till vårdcentra­len där man inte heller förstod vad som var fel. Det var först när Max kom till en hudspecial­ist som han fick sin diagnos. Han har lärt sig att leva med den nyckfulla sjukdomen som kan hålla sig borta i långa perioder för att sedan blossa upp igen.

– Hösten och våren brukar vara den svåraste tiden på året för den som har psoriasis. Om man stressar och mår dåligt blir det också sämre, säger Max.

I somras åkte han och ett trettiotal andra unga psoriasiss­juka från hela landet till solen och värmen på Gran Canaria. Efter några veckor med bad, träning och gemenskap mådde samtliga deltagare mycket bättre.

– Dels berodde det på solen, men också på att vi mådde bra tillsamman­s och inte kände oss stressade och annorlunda. Vi mådde bra mentalt och det är jättevikti­gt.

PÅ SÖNDAG UPPMÄRKSAM­MAS sjukdomen på Internatio­nella Psoriasisd­agen. Max och hans vänner i Ung med psoriasis vill sprida kunskap om sjukdomen och framför allt förmedla att den inte smittar.

”Hösten och våren brukar vara den svåraste tiden på året för den som har psoriasis. Om man stressar och mår dåligt blir det också sämre”

MAX DE FILIPPO

– I början fick jag flera gånger frågan om jag varit med om en bilolycka folk tyckte att jag såg skadad ut minns Max.

– När folk tittar på mig känns det jobbigt och jag förstår att många undrar om det smittar.

HAN VET ATT det är vanligt att många som har psoriasis mår dåligt psykiskt och inte vill visa sig när det är som värst.

–Jag mådde som sämst när jag hade haft sjukdomen i ungefär två år. Jag blev osäker och ville inte visa mig på stranden eller vara med på idrotten. Jag hade tur som hade en stöttande flickvän och familj. Det betydde jättemycke­t.

Kroppens immunsyste­m fungerar inte som det ska göra hos psoriasiss­juka. En del människor utvecklar ett immunförsv­ar som går till angrepp mot den egna vävnaden och den inflammera­s.

PSORIASIS BEHANDLAS FRÄMST med salvor, mjukgörand­e krämer och behandling med sol eller ultraviole­tt ljus på hudmottagn­ingar eller speciella behandling­sanläggnin­gar. Sjukdomen visar sig på utsidan, men många drabbade mår inte bara dåligt psykiskt på insidan utan har dessutom värk i lederna. Ungefär 70 procent av dem som har psoriasis har ledvärk.

– Jag har tur som inte har värk. När vi var på Gran Canaria var det många av deltagarna som hade väldigt ont. Några kunde inte vara med på våra aktivitete­r, säger Max.

Max är 19 år och lever med sitt stora intresse, att skapa elektronis­k datamusik.

Han hoppas att livet ska bli enklare för honom och andra psoriasiss­juka genom att kunskapen om sjukdomen ökar.

– Och jag hoppas att föreningen Ung med psoriasis växer. Det har hjälpt mig jättemycke­t att få vara med här eftersom det bildas gemenskap och förståelse och vi kan ge varandra tips och råd.

I DAG HAR Max ett avslappnat förhålland­e till sjukdomen. Sommarens resa till solen och värmen gav goda minnen och tanken på att snart få njuta i solen igen gör att hösten känns hanterbar.

– Jag behöver inte må dåligt bara för att jag har psoriasis. Det är bara en liten del av mig.

 ??  ?? UNG MED PSORIASIS. Max De Filippo har psoriasis och vill öka kunskapen omvad sjukdomen innebär. Det gör han som medlem i föreningen Ung med psoriasis.
UNG MED PSORIASIS. Max De Filippo har psoriasis och vill öka kunskapen omvad sjukdomen innebär. Det gör han som medlem i föreningen Ung med psoriasis.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden