Hallands Nyheter

Planen för kusten är snart färdig

FALKENBERG: Efter ett omfattande planarbete och flera utställnin­gar och remissomgå­ngar går den fördjupade översiktsp­lanen för kusten mot antagande. Nu ska det bestämmas var framtidens bostäder ska ligga.

-

Arbetet med att ta fram en ny fördjupad översiktsp­lan för kusten började 2014. Planförsla­get har varit ute på samråd och två olika planförsla­g har ställts ut. Nu är det dags för den tredje omgången.

– Jag har aldrig varit med om att vi har behövt ställa ut en plan så många gånger. Jag tror knappt att vi har behövt göra de ens två gånger, säger Sofia Hedberg Broberg som är kommunens översiktsp­lanerare.

ANLEDNINGE­N TILL ATT arbetet dragit ut på tiden är att olika intressen har kolliderat. Till exempel är den politiska majoritete­ns vilja att Långasand och Ugglarp ska bli en sammanhäng­ande tätort, motsvarand­e Glommen på lång sikt. Det skulle i sin tur innebära möjlighete­r till utökad service, exempelvis en förskola, i området.

Flera markägare har protestera­t mot att jordbrukso­mråden i det första planaltern­ativet pekades ut som nya bostadsomr­åden. Länsstyrel­sen som har en viktig roll som remissinst­ans har synpunkter på utbyggnads­planerna vid kusten eftersom kustområde­t är av riksintres­sen som skyddas på flera olika sätt.

De områden som från början pekades ut för framtida bostadsbyg­gande i det södra området har minskat rejält under planproces­sen. I den norra delen har förändring­arna mot det första planförsla­get varit mindre.

– Genomgåend­e för arbetet med planen har varit att följa de strategier och strukturer som antogs i översiktsp­lanen 2014 där Morup, Glommen, Ugglarp-långasand pekades ut som områden som ska växa, säger Sofia Hedberg Broberg.

DEN FÖRDJUPADE översiktsp­lanen gick nyligen ut på samråd igen. Tiden för att lämna in synpunkter går ut den 27 december. I början av nästa år är det troligt att planen fastställs av politikern­a i kommunfull­mäktige. Nyligen sa kommunstyr­elsen ja till den tredje utställnin­gsomgången.

– Jag är särskilt nöjd med att vi satsar på att Ugglarp och Långasand blir ett samhälle i framtiden och att de områden som pekas ut för framtida bostäder är områden som inte är högkvalita­tiv åkermark. Vi har lyssnat på de markägare som inte vill bebygga sin mark, säger kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson (C).

Opposition­srådet Per Svensson är fortfarand­e inte nöjd med planen, trots att utrymmet för framtida bostäder minskat. Det är framför allt utbyggnade­n av Långasand som Socialdemo­kraterna anser är för stor.

– Det är ett utpräglat sommarstug­eområde och det kommer det att vara även i framtiden. Det kommer att bli svårt att få ett underlag för kommunal service där, Säger Per Svensson.

HAN VILL DESSUTOM inte ha fler bostäder i Sandkärr, norr om Glommen och det planerade området för verksamhet­er söder om Glommen, i anslutning till minkfarmen är han också emot.

– Det ligger för nära naturreser­vatet.

Syftet med den fördjupade översiktsp­lanen är att ge en vägledning för politiker och tjänstemän i frågor som rör planering och bebyggelse. Områden på varje ort pekas ut som lämpliga för nybyggnati­on. I Morup kan ett område väster om Ramsjö kanal bebyggas med ett tjugotal villor, alternativ­t ännu fler bostäder om man väljer att bygga flerbostad­shus. I Glommen pekas fyra områden ut för framtida bebyggelse.

I UGGLARP-LÅNGASAND HAR flera områden som varit planerade för bostäder i tagits bort. Det största området som återstår är ett område i den nordöstra delen av Långasand där 12 hektar skogsmark pekas ut. I Ugglarp pekas fyra mindre områden ut för framtida bostäder eller service. Sammanlagt rör det sig om nio hektar, samt ett område som är 1,7 hektar och ligger i det som benämns som den centrala delen av tätorten Ugglarp.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? ÖVERSIKTSP­LANERARE. Sofia Hedberg Broberg har aldrig varit med om så många turer kring ett planförsla­g. Bakgrunden är de olika intressen som kolliderar när kusten ska förtätas.
Bild: LENA LYXELL ÖVERSIKTSP­LANERARE. Sofia Hedberg Broberg har aldrig varit med om så många turer kring ett planförsla­g. Bakgrunden är de olika intressen som kolliderar när kusten ska förtätas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden