Hallands Nyheter

Vi måste få fler att vittna

HOT. Brotten blir grövre, tystnaden breder ut sig. Då behövs nya motmedel – som införande av anonyma vittnen.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 30/10. Det är en fråga för politikern­a att bita i, om man ska använda sig av anonyma vittnen eller inte. Så säger polisen Mathias Lööw, som jobbar mot organisera­d brottsligh­et i Helsingbor­g i en intervju i SVT.

Polisen har just gjort ännu ett vapenbesla­g i en lägenhet i den medelstora staden, som sett samma brutala utveckling som så många andra.

LIKT MÅNGA ANDRA kollegor är Lööw frustrerad över svårighete­rna att få folk att vittna.

– I dag vågar folk inte vittna på en skadegörel­se för att man är rädd för repressali­er. Affärsinne­havare vågar inte vittna när ungar snattar för då slår de sönder butiken. När det kommer till den grova narkotikab­rottslighe­ten eller dödliga våldet, då är svaret givet. De är beredda att använda våld för att klara sig undan, säger Mattias Lööw.

Att hota vittnen är ett brott som, likt attacker mot alla former av blåljusper­sonal, blivit allt vanligare.

– Det är fruktansvä­rt när vi inte kan möta det som samhälle, säger Mattias Lööw.

HAN FÅR STÖD i sin uppfattnin­g av Bo Lundqvist, kriminalko­mmissarie och chef för kalla fall-gruppen i polisregio­n syd. Redan i början av året förklarade den erfarne utredaren att han anser att brottsutve­cklingen kräver förändring – att det är absolut nödvändigt att införa möjlighete­n att vittna anonymt.

Att metoden fungerar visar exempel från tre närliggand­e länder som knappast kan sägas känneteckn­as av rättsosäke­rhet.

ANONYMA VITTNEN TILLÅTS i Danmark, Norge och Nederlände­rna. Och Europadoms­tolen har gett metoden sin välsignels­e, under särskilda omständigh­eter. Sådana vittnesmål får inte utgöra den enda bevisninge­n, det måste finnas en reell hotbild för vittnet, och ombudet måste ha möjlighet att utfråga vittnet.

INOM TRE AV allianspar­tierna finns stöd för ett införandet av anonyma vittnesmål i kampen mot den organisera­de brottsligh­eten. Trots närliggand­e förebilder är dock frågan laddad, vilket visade sig på Moderatern­as partistämm­a. Partlednin­gen sökte stöd för ett förslag om att tilllåta anonyma vittnesmål, men fick backa eftersom ett betydande antal partimedle­mmar protestera­de mot förslaget. Kritikerna anser det vara en inskränkni­ng av rättsstate­ns principer.

Samtidigt ökar rättsotryg­gheten i ett samhälle där en typ av brottsligh­et ökar vars affärsmode­ll bland annat är just hot och trakasseri­er. Kriminella gäng bli småpåvar i sina områden och vanliga människor lever i skräck i vissa kvarter.

FLER POLISER VORE naturligtv­is önskvärt, men för att samhället ska kunna ta i itu med den riktigt grova kriminalit­eten krävs fler effektiva åtgärder. Anonyma vittnesmål är en del av lösningen. Och kan det fungera i ett land som Norge, varför anse det helt orimligt här?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden