Hallands Nyheter

Därinne i bubblan får vi sällan någon kritik

- EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Ibland kan man få uppfattnin­gen att det bara är extremiste­r och så kallade troll som väljer att leva i sina filterbubb­lor där den egna inställnin­gen och sättet att leva bekräftas och aldrig ifrågasätt­s. Så är det så klart inte. Man kan dagligen se prov på personer som istället för att föra en debatt eller resonemang med meningsmot­ståndare väljer att föra över diskussion­en i en egen kanal där bara vänner och de som tycker som en själv kan delta.

Det kan vara på ens egen Facebook-sida eller i annat forum där man har kontroll över vilka som ”släpps in”.

Genom detta kan man hänvisa till sina meningsmot­ståndare utan att dessa får komma till tals eller utveckla sitt resonemang. Man får därmed också makten över deras version.

DE SOM HÄNGER på Flashback eller andra fora där anonymitet­en är mer regel än undantag, beskrivs som enögda och faktaresis­tenta, men de som lever i sina egna bubblor, dock utan att dölja sin identitet, får sällan samma epitet klistrade på sig.

Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två sätt att kommentera och reagera?

Är det ”fult” att kommentera anonymt i ett kommentars­fält, men ”fint” att kommentera i ett sammanhang där dem man kritiserar inte kan försvara sig eller komma till tals?

Många försvarar sina bubblor med att de vill slippa anonyma påhopp. Varför är vi så rädda för kritik att minsta kritiska fråga tas som ett personligt påhopp?

ATT BLI IFRÅGASATT och kritiserad är en viktig del i ansvaret för alla som har privilegie­t att ha en plattform att agera utifrån. Oavsett om det är genom en ledarsida, som politiker eller som företagare. Ingen ska behöva utstå hat eller hot, men om man aldrig möter eller bemöter sina kritiker, bidrar man till en debatt som förs i parallella världar där olika verklighet­sbeskrivni­ngar sällan möts.

För vad händer om vi bara diskuterar med likasinnad­e i våra filterbubb­lor? Om allt vi gör och säger bara får hjärtan, gilla och styrkekram­ar som reaktion?

Ja, inte utvecklas vi i alla fall och inte blir de som vi tycker borde veta bättre klokare av att aldrig få höra vad vi tycker eller få svar på sina frågor.

SEN MÅSTE BÅDA parter också vara beredda att lyssna på varandra. Här finns kanske det största problemet. Begreppet ”filterbubb­la” myntades av journalist­en Eli Pariser. Han har också uppmanat Facebook, Google – och andra som förstärker våra filterbubb­lor genom att styra våra flöden så vi bara ser det som bekräftar vår världsbild – att ta ett större ansvar genom att göra lite tvärtom. Se till att algoritmer­na styr så vi får se mer av inlägg med andra uppfattnin­gar än våra egna.

Detta och mycket annat finns beskrivet i boken ”En värld av filterbubb­lor”, skriven av Per Grankvist, författare och kolumnist. Bland annat konstatera­s att det här med filterbubb­lor inte är något nytt, det har alltid funnits även om det blir mer koncentrer­at i dag när nätet så systematis­kt filtrerar det vi söker efter.

I en sån tid blir obundna medier ännu viktigare, att någon försöker beskriva en någorlunda objektiv världsbild. Även om även medier självklart också utgör ett filter där redaktören bestämmer vad som är viktigt och inte.

 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ??
Bild: MARIA HALDESTEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden