Hallands Nyheter

Skyddsvall­en testad för

GETINGE: PUMPAR FINNS PÅ PLATS FÖR ATT FÅ BORT REGNVATTNE­T

-

HN har tidigare skrivit om hur det investerat­s cirka 20 miljoner kronor i att bygga en drygt en kilometer lång skyddsvall längs Gärdesväge­n i Getinge.

Vallen går två meter ner i marken, så att vatten som svämmar över från Suseån inte ska kunna rinna under vallen, och är uppemot två och en halv meter hög ovanför marken. För att den ska vara tät har man tagit lerjord från Getinges nya industriom­råde.

– Men regnar det mycket inne i Getinge vill vi ju att det vattnet ska rinna ut i Suseån. Därför är det normalt en öppning i vallen, förklarar brandingen­jör Magnus Eriksson vid räddningst­jänsten i Halmstad.

Eftersom vattennivå­n i Suseån * Vid skyfallen den 18 och 19 augusti 2014 var Getinge den ort i Halmstad som drabbades hårdast. När dåvarande försvarsmi­nistern besökte platsen kallades den katastrofo­mråde. * Flera villor i närheten av Gärdesväge­n fick problem med översvämni­ngar från Suseån, men allra värst gick det för HFAB:S hyresgäste­r vid Klockarevä­gen. 49 lägenheter evakuerade­s – och det tog 1–1,5 år av renovering och torkning innan de boende kunde flytta tillbaka. * Åtta boende som krävde skadestånd av kommunen fick nobben. stigit provade räddningst­jänsten, tekniska kontoret och Laholmsbuk­tens va i torsdags dock att stänga igen öppningen för första gången.

– Allt är inte färdigt ännu, så nu gjorde vi det provisoris­kt med en grävmaskin som fixade en fördämning, säger Magnus Eriksson.

–På sikt ska vi ha aluminiump­lank att stänga till hålet med.

NÄR DE VÄL stängt till för att stoppa vattnet från Suseån pumpade de bort regnvattne­t som samlats i diket vid Gärdesväge­n.

Ursprungli­gen var det planerat att installera tre fasta pumpar i Getinge, men senare har man funnit det mer kostnadsef­fektivt att satsa på mobila pumpar – varav en ska stå i Getinge, en i Oskarström och en i Halmstad.

– De är beställda, men har ännu inte kommit. Nu löste vi det i stället med en betydligt svagare pump från stationen i Halmstad, plus två som vi lånat från Laholm, säger Magnus Eriksson.

På fredagsför­middagen konstatera­des att pumpningen haft effekt, samtidigt som Suseån sjunkit så mycket att vallen kunde öppnas igen.

– Vi har låtit pumpar och slangar ligga kvar med tanke på att prognosen för söndag talar om 12 millimeter regn.

När det gäller Suseåns nivå sitter det sensorer i både Kvibille och Getinge som ska larma när vattnet stiger.

– Vi håller på att trimma in rutinerna, så att man ska veta hur lång förvarning som behövs för att få kontroll på situatione­n, säger Magnus Eriksson.

NÄR TIDNINGEN BESÖKER Getinge möter vi Ulf och Kristin Persson, som är ute och promenerar.

– Vi tycker att rekreation­sområdet som de anlagt innanför vallarna är fint, men nu när vattnet är så högt kan vi inte gå överallt, säger Kristin Persson och pekar på hur grusstigen försvinner ner i det som just nu är en uppsamling­sdamm. Längre bort ser vi också hur några parkbänkar är halvvägs dränkta av vatten.

– Men för dem som bor intill Gärdesväge­n gör vallen stor nytta. Skillnaden mot förr är som natt och dag, säger Ulf Persson och tillägger att de boende vid Klockarevä­gen hade tur att Suseån inte steg ännu mer på torsdagskv­ällen.

För första gången har det nu testats att stänga inne Suseåns vatten – och att pumpa bort regnvatten som samlas utanför skyddsvall­en.

DÄR PÅGÅR NÄMLIGEN arbetet för fullt med att förbättra skyddsvall­en. För två år sedan lät HFAB uppföra en provisoris­k vall för att snabbt lösa problemet med översvämni­ngar. I somras påbörjades dock en flytt av vallen, så att den hamnar några meter närmare Suseån och ger plats åt ett nytt dagvattens­ystem och en pumpstatio­n som ska ta hand om regnvatten.

– Jag såg hur högt vattnet gick i torsdagskv­äll där den nya vallen

 ??  ?? NY SJÖ I GETINGE. Stora delar av det rekreation­sområde där Kristin och Ulf Persson brukar promenera har nu förvandlat­s till ett uppsamling­smagasin – dels för vatten som svämmat över från Suseån, bort från Gärdesväge­n.
NY SJÖ I GETINGE. Stora delar av det rekreation­sområde där Kristin och Ulf Persson brukar promenera har nu förvandlat­s till ett uppsamling­smagasin – dels för vatten som svämmat över från Suseån, bort från Gärdesväge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden