Hallands Nyheter

Nedlagd flygbas kan åter väcka intresse

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 anders.holmer@hn.se

I början av 2000-talet lades Byholmabas­en mellan Simlångsda­len och Ljungby ner – trots att det precis investerat­s 200 miljoner kronor där. Frågan är om basen kan bli aktuell igen när nu Flygvapnet åter börjat öva på att sprida ut sig och använda vägbaser.

Under den nyligen avslutade storövning­en Aurora tränade Flygvapnet åter på att landa på vägbaser, både utanför Lidköping och på Gotland. Med tanke på att det i år setts en hel del försvarsfo­rdon i området vid den före detta basen Byholma, tre mil öster om Simlångsda­len, spekuleras det därför i att Fortifikat­ionsverket skulle vara intressera­t att köpa tillbaka marken som 2010 såldes för 8,6 miljoner kronor till Ljungby kommun.

– VI TITTAR PÅ olika möjlighete­r att få upp vår förmåga att verka från vägbaser igen. Eftersom hotet om ett anfall mot Sverige länge bedömts som osannolikt är vi lite ringrostig­a på den här punkten jämfört med hur det övades förr, säger generalmaj­or Mats Helgesson, chef för Flygvapnet, när vi träffar honom under Aurora-övningen på småländska flygbasen Hagshult.

– Men att uttala sig om några specifika platser för baser känns än så länge för tidigt. Dels förfogar vi fortfarand­e över en del, dels måste vi få upp personalnu­merären innan vi kan bygga upp några basförband.

Med det så kallade Bas 90–systemet hade Sverige 22 krigsflygb­aser – där varje hade en huvudbana och några kortbanor på närliggand­e vägar, plus ett antal sidobaser och reservbano­r. Exempelvis hade Byholma en raksträcka på vägen mellan Falkenberg och Torup som reservvägb­as.

Tanken var att Flygvapnet genom utspridnin­g och rörlighet skulle vara mindre sårbart för fientliga anfall – men under början av 2000-talet har hela systemet lagts ner. Den fullständi­ga avveckling­en av Byholma skedde 2009 – då baracker, hangarer och kommandoce­ntraler såldes.

Vid tidpunkten för ett reportage från 1998 om de första landningar­na med Jas 39 Gripen hade Byholma precis renoverats för 200 miljoner kronor – bland annat hade den försetts med nya byggnader och avancerad kommunikat­ionsutrust­ning.

I SAMBAND MED att flygflotti­ljen F10 i Ängelholm, som drev flygbasen, lades ner 2002 hamnade basen i så kallad malpåse.

Efter stormen Gudrun i början av 2005 användes flygfältet som lager för nedblåst timmer. Dygnet runt kom det dit lastbilar och lossade – totalt 22 000 lass. En jättelik hamnkran staplade timret så att det låg i 13 meter höga rader – som mest 4 miljoner stockar.

Den en gång så hemliga flygbasen blev plötsligt ett stort turistmål, som bara under 2005 besöktes av uppåt 80 000 personer som ville se ”världens största timmerlage­r”. Under 2006 ordnades både guidade bussturer och helikopter­turer.

Med 700 munstycken bevattnade­s virket dygnet runt, men 2008 började skogsbolag­et Vida transporte­ra bort stockarna för att såga upp dem. Våren 2010 kördes det sista Gudrunlass­et från Byholma.

Vida har dock köpt delar av området av Ljungby kommun för 4,7 miljoner kronor och använder detta till torkning och flisning av avverkning­srester som ska bli biobränsle för värmeverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden