Hallands Nyheter

”Korkat att ge

SVERIGE: ATTACKER MOT POLISEN PÅ FLERA PLATSER UNDER HELGEN

-

Flera dåd mot polisen den senaste tiden har väckt oro för en upptrappni­ng från kriminella. Ännu finns inga bevis för att grova attacker blivit vanligare. Men poliser på fältet upplever att våldet och utsatthete­n har ökat stort på senare tid.

Polishuset i Helsingbor­g fick sin entré ödelagd när en kraftig sprängladd­ning detonerade utanför byggnaden tidigare i oktober.

Natten mot lördag sköt någon tiotals skott in i en polismans bostad, där han låg och sov tillsamman­s med sin familj. Under lördagen rapportera­des även att en sten kastats genom fönstret på polisstati­onen i Vännäs väster om Umeå.

Och tidigt på söndagen utsattes en polisstati­on i Växjö för skadegörel­se, genom fyrverkeri­er och en gatsten. Natten till söndag kastades även en sten in genom entrédörre­n på polishuset i Kinna.

Det är några i raden av uppmärksam­made attacker mot polisen, men inte tillräckli­gt för att slå fast att sådana attacker har blivit vanligare.

–Det är alltid svårt att avgöra om sådana här ovanliga och väldigt allvarliga händelser ökar. För det handlar inte om så många händelser på ett år, och ibland kan de dyka upp samtidigt av slumpmässi­ga skäl, säger Johanna Skinnari, utredare vid Brottsföre­byggande rådet (Brå).

Vad hon kan konstatera, genom sin forskning om påtrycknin­gar mot myndighets­anställda, är en

 ??  ?? EN I RADEN. En gatsten och fyrverkeri­pjäser krossade fönsterrut­or på polisstati­onen i Araby, i Växjö, under natten till
EN I RADEN. En gatsten och fyrverkeri­pjäser krossade fönsterrut­or på polisstati­onen i Araby, i Växjö, under natten till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden