Hallands Nyheter

Sig på polisen”

- MATTIAS MÄCHS/TT

generell ökad utsatthet för poliser: Trakasseri­er och påverkansf­örsök har blivit vanligare.

Det kan delvis förklaras av en ökad benägenhet att rapportera sådana händelser.

– Men intervjupe­rsonerna trycker också på att det är ett hårdare klimat. Man möter inte längre samma respekt som statlig tjänsteman.

GUSTAF HELGESSON, yttre befäl vid Norrmalmsp­olisen i Stockholm, upplever att utsatthete­n inom poliskåren har ökat det senaste året.

– Det ligger närmare till hands när man ingriper att det bildas grupper som motsätter sig och kanske till och med tillgriper våld för att hindra vårt ingripande. Min upplevelse är att det sker oftare nu för tiden, säger Helgesson.

I Katrinehol­m kastas vid tolvslaget en misstänkt handgranat mot polisstati­onen. Entrédörre­n, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadas. * 6 februari: På natten exploderar en polischefs bil i Stockholm. Ingen skadas. * 13 augusti: En explosion inträffar vid polishuset i Hallstaham­mar klockan 01.20. Det finns inga poliser i lokalen vid detonation­en. * 18 oktober: En sprängladd­ning detonerar vid entrén till polishuset i Helsingbor­g. Ingen skadas. * 28 oktober: Flera skott skjuts in i en villa i Västerås där en polisman bor. Ingen skadas. * 29 oktober: Polisstati­onen i Araby i Växjö utsätts för skadegörel­se. *

Han efterlyser en samordnad satsning från alla samhällsak­törer för att motverka våldet mot poliser.

Johanna Skinnari tror ändå inte att en nämnvärd ökning av de grövre händelsern­a är att vänta.

– DET ÄR OTROLIGT korkat att attackera polisen. Det finns inget som motiverar poliser som när man går över gränsen och till exempel dyker upp hemma hos någon.

De som väljer att ge sig på poliser är oftast oerfarna kriminella med hävdelsebe­hov.

– Det handlar i hög grad om unga män som vill bygga ett rykte som konfrontat­iva.

Men oavsett syfte är det alltid allvarligt när polisen attackeras, betonar Skinnari.

 ?? Bild: SUVAD MRKONJIC/TT ?? söndagen.
Bild: SUVAD MRKONJIC/TT söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden