Hallands Nyheter

Folkfest i Barcelona för enighet

- LARS PEDERSEN/TT

Barcelonas centrum var på söndagen navet i kravet på bibehållen spansk enighet. Hundratuse­ntals människor samlades i ett gulrött flagghav längs den stora boulevarde­n Passeig de Gràcia och dess sidogator. – Det är inte rätt att dela upp en nation, säger katalanska­n Carolina Mateo.

Arrangören Societat Civil Catalana (SCC) hade bett folk att ta med sig katalanska, spanska och europeiska flaggor och uppmaninge­n hörsammade­s grundligen. Temat för demonstrat­ionen är ”Vi är alla Katalonien! För samlevnad”.

SCC vill ”återta den institutio­nella normalitet­en” och manar till försoning.

– Gatorna är till för alla, inte bara för separatist­erna, säger SCC:S viceordför­ande Álex Ramos till tidningen El País.

Fördelning­en mellan katalanska och spanska flaggor var jämn, men ropen från folkleden desto mer ensidiga: ”Jag är spanjor, spanjor, spanjor” varvat med krav på att den avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont ska sättas i fängelse.

TROTS DEN ENORMA folkmassan var stämningen avslappnad, närmast uppsluppen. I denna sköna, för årstiden ovanligt varma, söndag kunde de ambulerand­e öl- och vattenförs­äljarna skära guld med täljkniv.

På väg att ansluta sig svängde Demetrio Calderón Alvarez en fana med Katalonien­s, Spaniens och EU:S symboler.

– Jag är här för att Spanien består av många delar, Katalonien är en av dem, och vi kan inte tillåta oss att vissa ska bryta sig loss.

Han förespråka­r nyval och anser att 155-åtgärderna, bland annat att upplösa det katalanska parlamente­t, är fullt motiverade.

– Fast regeringen i Madrid reagerade för sent, säger Demetrio Calderón Alvarez och försvinner in i folkhavet ivrigt viftande sin fana.

Flera toppolitik­er deltog. En av dem var Inés Arrimadas, gruppledar­e för mittenpart­iet Ciudadanos i det numera upplösta katalanska parlamente­t:

– I DAG ÅTERVÄNDER den tysta majoritete­n till gatorna. Och vi vill ta tillbaka vår fredliga samlevnad, sade hon i TVE:S sändningar.

Vid en liknande demonstrat­ion i staden den 8 oktober deltog runt 350000 personer, enligt Guàrdia Urbana som uppskattad­e söndagens siffra till cirka 300 000 medan SCC gick ut med att 1,1 miljoner demonstrer­ade.

Flera toppolitik­er höll eldfängda tal på spanska och katalanska. Bland annat från katalanska opposition­spartier mot en utbrytning från Spanien.

Demonstrat­ionen löstes upp efter ett par timmar med att Europahymn­en, Spaniens nationalhy­mn och den katalanska ”El Cant de la Senyera”. spelades.

FOLK FYLLDE UPP uteserveri­ngarna i kvarteren runt Passeig de Gràcia; den heliga spanska söndagslun­chen väntade med förföriska dofter från de glaspackad­e borden. TT mötte Cristina Serrano och Carolina Mateo i jakt på lediga platser. Ett tufft jobb för de två infödda katalansko­rna som är emot självständ­ighet för regionen.

– Det är inte rätt att dela upp en nation, inte minst av ekonomiska skäl. Dessutom har Katalonien aldrig varit självständ­igt på det sättet som separatist­erna hävdar, säger Carolina Mateo.

De är imponerade, rentav lite tagna, av dagens massiva manifestat­ion. Att det var så lugnt och trivsamt, förklarar Cristina Serrano följande:

– I dag handlar det om ett firande. Folk är nöjda, på gott humör och här finns inget våld.

 ?? Bild: EMILIO MORENATTI/TT ?? FLAGGHAV. Hundratuse­ntals människor manifester­ade i Barcelona under söndagen för ett enat Spanien.
Bild: EMILIO MORENATTI/TT FLAGGHAV. Hundratuse­ntals människor manifester­ade i Barcelona under söndagen för ett enat Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden