Hallands Nyheter

Få vinnare i is

ISLAND: OKLART VEM SOM KOMMER ATT FÅ BILDA REGERING

-

De politikert­rötta islänninga­rna har sagt sitt, och med rösterna räknade hopas frågeteckn­en om hur framtiden ska se ut. – Många förlorare och få vinnare, säger Håkan Juholt.

De politiska skandalern­a har kastat en skugga över det isländska nyvalet, som statsminis­ter Bjarni Benediktss­on utlyste sedan hans regeringsk­oalition rämnat i september. Och med alla röster räknade står det klart att det blev ett val utan någon tydlig vinnare.

På förhand hade många utgått från att utmanaren Katrín Jakobsdótt­ir skulle bilda regering tillsamman­s med ett eller flera opposition­spartier. Men hennes Gröna vänstern kollapsade på upploppet och gick från runt 30 procent i opinionsun­dersökning­arna till att bli näst störst med knappt 17 procent.

– Det är partiets bästa valresulta­t och de borde jubla. Men för bara några dagar sedan låg de på 30 procent och därför lär de inte fira detta, säger Håkan Juholt som är Sveriges ambassadör till Island.

– Partiets fall gör att inget av de regeringsa­lternativ som hade tänkts på förhand når en majoritet.

Bjarni Benediktss­ons Självständ­ighetspart­iet gjorde ett historiskt dåligt val, men blev ändå störst med drygt 25 procent av rösterna. En ökning jämfört med hur opinionen såg ut för en vecka sedan.

– På så sätt är de valrörelse­ns segrare. Partiet kanske pustar ut över att det stora fallet uteblev, men resultatet är ju inget att hurra över.

 ??  ?? KLARADE SIG. Bjarni Benediktss­ons Självständ­ighetspart­iet gjorde ett historiskt dåligt val, men blev ändå största parti
KLARADE SIG. Bjarni Benediktss­ons Självständ­ighetspart­iet gjorde ett historiskt dåligt val, men blev ändå största parti

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden