Hallands Nyheter

Ländska valet

- SOFIA ERIKSSON/TT

Jakobsdótt­ir har tidigare sagt att hon i första hand vill bilda en koalition på vänsterkan­ten, men med facit i hand skulle det krävas minst fem partier för att få ihop en majoritet. Det är inte klart vem som kommer att få mandat att bilda regering, men Juholt utesluter inte att det tidigare uträknade Självständ­ighetspart­iet kommer att ingå.

– DET ÄR INTE säkert att de skulle få statsminis­terposten, men det blir väldigt svårt att bilda en stabil majoritets­regering utan att Självständ­ighetspart­iet ingår i den.

Valets vinnare är i stället de mindre partierna. Centerpart­iet, som bildades för någon vecka sedan av den tidigare statsminis­tern Sigmundur * Bjarni Benediktss­ons regeringsk­oalition sprack i september sedan det framkom att en minister försökt dölja att hans far stod bakom ett brev ägnat att rentvå en dömd pedofil. * Därefter utbröt en hetsig debatt sedan tidningen The Guardian avslöjat att Benediktss­on sålde fonder för miljonbelo­pp i storbanken Glitnir dagarna innan banken togs över av den isländska staten i oktober 2008. * Men till skillnad från företrädar­en Sigmundur Davíd Gunnlaugss­on – som våren 2016 avgick sedan han avslöjats med hemliga konton i den så kallade Panamaläck­an – har Bjarni Benediktss­on suttit kvar. Davíd Gunnlaugss­on som tvingades bort efter att ha avslöjats med hemliga konton i skattepara­dis, landade på nästan elva procent.

Socialdemo­kratiska alliansen, som hade låga siffror i opinionen, nådde upp till tolv procent.

– DE BÅDA KAN möjligen få ett avgörande inflytande på hur regeringen ska se ut. Men allt är väldigt ovisst.

– Islänninga­rna är djupt besvikna över partierna och politikern­a som man tycker har förstört demokratin. Man söker ivrigt efter någon att bli positivt överraskad av. Därför svänger opinionen snabbt.

Risken finns att det tar månader av förhandlin­gar innan en ny regering kan vara på plats.

 ?? Bild: BRYNJAR GUNNASRSON/TT ?? med ungefär 25 procent av rösterna.
Bild: BRYNJAR GUNNASRSON/TT med ungefär 25 procent av rösterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden