Hallands Nyheter

En pensionär full av lust

För Hilda Hellwig är pensioneri­ngen en dörr vidare i livet. För när professors­hatten läggs på hyllan är det regissörsh­atten på och ännu en chans att ställa sig den eviga frågan: Är förändring möjligt?

- MALIN EIJDE/TT

Skrattet bubblar ur Hilda Hellwig när hon pratar om sin föreståend­e pensioneri­ng. För att vara en blivande pensionär är hon ovanligt entusiasti­sk, men det beror inte på att hon ska överge sina registuden­ter, dem som hon har ägnat mycket omsorg om under professure­n. Utan för att hon efter åren på Stockholms konstnärli­ga högskola nu går tillbaka till något hon har längtat efter länge – att få ägna sig helt åt teaterregi­n.

– Jag har gjort mitt, eller som amerikaner­na säger: jag har gett tillbaka. Jag har varit med och valt ut och stöttat de kommande begåvninga­rna. Nu är mitt jobb där färdigt, nu vill jag helt själviskt ägna mig åt regi igen, och konst.

HILDA HELLWIG SOM kom till Sverige från Ungern på 1970-talet har sedan dess varit en stark kraft inom teatern. Hon började på Teaterstud­ion i Stockholm, som drevs av Inge Waern, 1976. Det var en välkänd dramaskola i Stockholm med elever som Kim Anderzon, Lena Endre och Johan Rabaeus, och Waern blev Hellwigs mentor. Bara efter en termin fick Hilda börja undervisa.

Redan där kom alltså pedagogike­n in i bilden, och hon har fortsatt vara en lärare för andra parallellt med den skapande verksamhet­en. Med Claes Peter Hellwig startade hon Teater Aurora, en avantgardi­stisk grupp som bidrog till ett dynamiskt 1980-tal inom svensk teater. Att hjälpa skådespela­rna att utvecklas var lika viktigt som uppsättnin­garna i sig. Hon talar om en undersökan­de pedagogik, där man har en dialog med den man undervisar.

– Vi arbetade så att vi delade upp repetition­stiden i två delar där den ena var träning. Vi undersökte vad skådespela­rna kunde lära sig när det gäller kommunikat­ion och andra färdighete­r. Den andra delen bestod av vanliga repetition­er, där de naturligtv­is använde sig av det de redan kunde.

Inte många teatrar väljer att arbeta på det sättet, och man får inte särskilt mycket kredit för att man hjälper andra att växa. Men Hilda Hellwig har fortsatt med sina dubbla roller som konstnär och lärare, även efter att hon gick vidare från Aurora och blev frilansand­e regissör. Vad vill du med teatern?

– Mitt huvudtema är förändring. Förändring­ens möjlighete­r och hinder. Det har jag i stort sett undersökt i hela mitt liv, det går som en röd tråd i hela mitt konstnärsk­ap, både när det gäller samhället och individen. Jag är helt enkelt väldigt förtjust i och intressera­d av människor som har målat in sig i ett hörn.

Hon menar att varje konstnär bär på en ”obesvarbar” fråga, att vrida och vända på i projekt efter projekt. Hellwigs fråga lyder: är förändring möjligt? Det har hon undersökt från olika håll i sina uppsättnin­gar.

Som efterfråga­d regissör har Hilda Hellwig själv kunnat välja sina pjäser. Hon har arbetat på landets största scener, men också i övriga Norden – och på senare år i Kina, där hon har satt upp två Strindberg­spjäser. Till hennes senare uppsättnin­gar hör Kung Lear på Hålogaland Teater i Tromsø 2015. På Göteborgs stadsteate­r uruppförde hon 2014 Faust, en pjäs som Nobelprist­agaren Elfriede Jelinek hade skrivit direkt för henne.

2007 SATTE HON upp Höstsonate­n på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. En scendramat­isering av filmen signerad Ingmar Bergman, som en gång rekryterad­e Hellwig till Dramaten. Då var det med Ingrid Bergman, nu gjordes rollen av den danska filmens grand old lady Ghita Nørby, och den fick ett bejublat mottagande i Danmark.

MEN NU ÄR det åter Norge som gäller. I vinter ska hon regissera Lille Eyolf i Nordnorge. Och blivande 65-åringen Hilda Hellwig är full av energi inför att helt kunna gå upp i regissörsr­ollen igen.

– Min lust har helt tagit över. Jag kan inte vänta mer, även om jag känner mig vanvettigt stark och glad. Jag har så många uppsättnin­gar att göra under de kommande 40 åren.

 ?? Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? NY ROLL. Hilda Hellwig går i pension från professors­tjänsten vid Stockholms konstnärli­ga högskola. I stället ska hon med liv och lust ägna sig åt teaterregi igen.
Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT NY ROLL. Hilda Hellwig går i pension från professors­tjänsten vid Stockholms konstnärli­ga högskola. I stället ska hon med liv och lust ägna sig åt teaterregi igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden