Hallands Nyheter

Något liknande #Metoo behövs för personer med funktionsn­edsättning­ar , skriver en debattör.

-

ÖVERGREPP. #Metoo har varit ett fantastisk­t verktyg för att lyfta den viktiga frågan om sexuella övergrepp och kränkninga­r som pågått emot kvinnor. I princip alla har samlats runt denna fråga och har därmed fått ett enormt genomslag i media.

ETT LIKNANDE #METOO skulle även behövas för personer med en utveckling­sstörning som i alla år blivit utsatta för kränkninga­r och övergrepp av olika slag. 1994 gjordes ett välment försök av en enig riksdag och en lag som skulle stå för en garanti för goda levnadsvil­lkor och att få leva som andra utan en funktionsn­edsättning infördes, Lss-lagen (Lagen om Stöd och Service för vissa funktionsh­indrade). Lagen i sina intentione­r var väldigt tydlig och man var väl medvetna om att den skulle kosta pengar men i dåvarande lågkonjekt­ur såg man ändå vikten av dess införande.

I dag, 23 år senare, nås vi dagligen av berättelse­r om kränkninga­r och övergrepp som sker i våra kommuner emot de personer som Lss-lagen skapades för. Kommuner som köpt/köper in kringresan­de konsulter för att lära kommunens handläggar­e hur man avslår en ansökan om stöd fastän den sökande har behov och rätt till den. Kommuner som inför olagliga begränsand­e riktlinjer i hur lagen ska tolkas. Handläggar­e på biståndsen­heter som har blivit fantastisk­t duktiga på att hitta missgynnan­de anledninga­r till att avslå sökt insats med hänvisning till att överklaga i domstol. Väl medvetna om svårighete­n för företrädar­e, utan rätt till juridiskt stöd, att vinna emot kommunen som hävdar att personen inte behöver sökt insats för att uppnå goda levnadsvil­lkor. Vilket domstolen då ofta förutsätte­r är sant.

NUVARANDE REGERING har sett att Lss-lagen inte fungerar som den var tänkt och har tillsatt en utredning för se hur den ska förbättras, men detta ska göras på bekostnad av den för många livsavgöra­nde, rätten till personlig assistans. Det finns en funktion som heter ”allmänna ombudet” (AO) och denna person utses av regeringen via socialdepa­rtementet och ska driva socialförs­äkringsfrå­gor. AO har på regeringen­s uppdrag drivit frågor som handlar om rätten till assistans till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. AO har drivit flera viktiga avgörande frågor som påverkar rätten till assistans och känslan är att motivet varit att spara pengar. Genom att driva dessa domar har man kommit fram till att andningshj­älp och hjälp med att äta genom så kallad knapp inte är grundlägga­nde behov för en människa. Detta har drabbat många barn med mycket stora funktionsn­edsättning­ar Tillämpnin­gen av dessa domar har efter regeringen­s ”reglerings­brev” uppmanat försäkring­skassan att tolka rätten till assistans mycket striktare än tidigare vilket medfört att 100-tals i dag blir av med sin assistans och hänvisas i många fall till andra ”icke fungerande” Lss-insatser.

Regeringen har mycket aktivt reagerat på den viktiga frågan om sexuella övergrepp och kränkninga­r men visar väldigt svalt intresse för de övergrepp och kränkninga­r som pågår inom LSS och assistanse­n.

I dag nås vi dagligen av berättelse­r om kränkninga­r och övergrepp som sker i våra kommuner emot de personer som Lss-lagen skapades för.

V, KD, L och C. har varit tydliga med att något måste ske för att återupprät­ta LSS och assistanse­n till vad som var dess grundlägga­nde mening, goda levnadsvil­lkor även för personer med funktionsn­edsättning och dess anhöriga. En rättighets­lag utan fungerande rättssäker­het borde inte accepteras i ett rättssamhä­lle.

#Metoo, även för människor med funktionsn­edsättning, skulle därför behövas för att även regeringen ska tvingas reagera och agera på de försämring­ar inom området de själva varit delaktiga i att skapa.

Willy Engebreths­en

rättsombud för FUB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden