Hallands Nyheter

Snart åker falkenberg­sfrisören Jessica Kroona till Stockholm för att hämta sitt mästarbrev.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Falkenberg har fått sin andra frisör med mästarbrev. Jessica Kroona kan kröna sin frisörutbi­ldning med det i veckan då hon får själva brevet i sin hand.

Jessica är uppvuxen i Vetlanda och kom till Falkenberg för tretton år sedan och valde att sadla om från förskollär­are till frisör. Det har hon jobbat med i tio år och trivs med yrket.

– När jag hämtade mitt gesällbrev fick jag reda på att det fanns något som hette mästarbrev och tänkte att jag vill bli det bästa man kan bli i mitt yrke. Det finns mer kunskap att hämta.

För att ta mästarbrev krävs minst sex år i yrket. Mästarutbi­ldningen är en bred företagaru­tbildning på deltid och distans.

– För mig tog det tio veckor under våren. Då lade jag en dag i veckan på att plugga. Dels är det en del praktiska moment och dels en del teoretiska. Jag har varit egen företagare tidigare och önskat att jag haft den kunskapen som jag har nu.

GÅR MAN IN på Sveriges Hantverksr­åds hemsida och letar i mästarregi­stret finns endast två frisörer i Falkenberg med den titeln. Förutom Jessica Kroona är det Eva Rylin på La Frizz. Hur många frisörer finns det i Falkenberg?

– Jag vet inte exakt, men jag tror säkert att det är 20-25 salonger. Varje salong har ju minst en frisör,

men oftast är man två. Det är vi i mitt företag. Men framåt jul blir vi tre, berättar Jessica som driver Din Frisör i gallerian vid Stortorget.

– Jag började på Monas hårstudio på Coop. Sedan följde jag med Anita Svensson till Din Frisör och tog över när hon slutade för fem år sedan. Anita och hennes man Rutger har hjälpt mig jättemycke­t.

JESSICAS RÅD TILL den som funderar på att bli frisör är att välja utbildning­en redan på gymnasiet.

– Som vuxen får du betala själv. Det fick jag göra och tyvärr får man inga studielån. För tillfället är det bara Drottning Blanka i Falkenberg som har frisörutbi­ldningen i Halland. Men av de 14-15 elever som startar per årskull är det bara 4-5 som fullföljt de senaste åren. Varför det är så vet jag inte riktigt. Men de unga har mycket att välja på i dag.

Den 1 november åker Jessica till Stockholm för att hämta sitt mästarbrev under högtidliga former i Blå Salen på Stadshuset. Vad blir nästa steg, har du tänkt ställa upp i någon frisörtävl­ing?

– Nej, jag är för gammal och har följt med elever som tävlat. Det är väldigt mycket jobb som ger väldigt lite. Du får äran men inte mycket pengar för allt slit.

– För mig är det relationen till kunden som gör mig lycklig. Att kunna förändra någons utseende och göra dem gladare. På sikt kan jag tänka mig att jobba som frisörlära­re.

 ??  ??
 ??  ?? MÄSTARE. Jessica Kroona åker till Stockholm i nästa vecka för att ta emot medalj
MÄSTARE. Jessica Kroona åker till Stockholm i nästa vecka för att ta emot medalj
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? och blommor i Stadshuset som tecken på att hon tagit mästarbrev i frisöryrke­t.
Bild: OLA FOLKESSON och blommor i Stadshuset som tecken på att hon tagit mästarbrev i frisöryrke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden