Hallands Nyheter

Lurad slår larm om bedragare

BILSKOJARE: Falkenberg­aren Samir gladde sig åt klippet på Blocket. Men snart efter affären kom kalldusche­n – det fanns aldrig någon bil till salu. Nu vill han varna andra för bedragarna.

- Carolin Gadallah 010-471 50 10 ∙ carolin.gadallah@hn.se

Det var i början av september som Samir, som egentligen heter något annat, såg en annons på en bil på köp - och säljsajten Blocket.

– En Volvo V50 i Staffansto­rp var till salu. Jag ringde flera gånger innan jag kom fram. Någon som lät som en äldre dam svarade till sist, berättar han.

Kvinnan sa att han skulle få köpa bilen men ville att han skulle lägga en handpennin­g på bilen på 3000 kronor via betalappen Swish. Bara ett par minuter efter att han hade fört över pengarna ringde kvinnan tillbaka.

– Hon sa att någon annan hade lagt ett högre bud, men att hon ville att jag skulle ha den eftersom hon redan hade lovat mig, säger Samir.

KVINNAN VILLE ATT Samir i så fall skulle överföra de resterande 13 000 kronorna så att hon skulle vara säker på att han verkligen tänkt komma och hämta bilen.

– Dum som man är så litar man ju för mycket på folk. Precis när jag hade swishat resten av pengarna så tänkte jag att 3 000 kronor är mycket pengar och borde ha räckt som en försäkran, säger Samir.

Men då var det redan för sent. De 16 000 kronorna var redan inne på någon annans konto. Vid nästa kontakt med kvinnan sa hon att hon inte hade tid att låta honom komma och hämta bilen.

– Jag bad henne swisha tillbaka mina pengar, men hon sa nej. Det känns inte alls bra att bli lurad på det här sättet, säger Samir.

I SINA EGNA eftersökni­ngar har Samir fått tag på bilens riktiga ägare som förklarade att denne inte hade lagt upp någon annons på sin bil.

Sedan händelsen har Samir hittat flera nya bilannonse­r i Hallandsre­gionen som han kunnat spåra till

samma försäljare. Han har också lyckats få kontakt med andra personer som blivit lurade på precis samma sätt av samma försäljare.

– Jag har polisanmäl­t men polisen säger att det kan ta upp till ett år innan de löst detta. Det handlar ju om stora summor och polisen gör ingenting. Bedragarna lägger upp nya annonser dag in och dag ut så polisen får ju bara mer att göra, säger Samir.

JAN OLSSON ÄR chef på Nationellt bedrägeric­entrum och är väl bekant med problemet att det tar lång tid att lösa den här typen av brott.

– Allt måste ju verifieras och sådant kan ta tid. Ibland kan det vara så att de prioritera­r sådana ärenden där bevisninge­n kan försvinna om man inte tar tag i det snabbt, säger han.

Det allra största problemet är bristen på personal berättar Jan Olsson.

– Cirka 205 000 anmälda bedrägerie­r förra året och ungefär 270 utredare som jobbar med det, så du kan försöka räkna ut hur det blir, säger han.

Jan Olsson får medhåll av kriminalko­mmissarie Thomy Hjorthagen som har hand om Samirs ärende.

– För att få någon rätsida så måste människor förstå att man inte ska handla saker man inte kan se och sedan måste våra folkvalda hjälpa oss också och tillföra personal. Vi behöver folk som kan sitta med de här fallen för det är klart att det inte blir resultat när man inte har personal, säger han.

SAMIR HAR SJÄLV spårat upp några namn som dyker upp i betalninga­rna på de annonser som visar sig vara falska. Enligt register på sajten Lexbase har några av dessa tidigare blivit dömda för häleri berättar han.

– Han (Samir) har 157 ärenden före sig så det kan dröja upp till två månader innan vi löser just hans fall. Men han har gjort ett bra jobb med att spåra de misstänkta och varit framåt och initiativr­ik så jag erbjöd honom jobb här, säger Thomy Hjorthagen lite skämtsamt.

FRUSTRATIO­NEN SOM SAMIR känner är påtaglig men han tröstar sig med att det bara handlar om pengar i slutändan.

– Pengar kommer och går. Som tur är så vann jag på oddset nyligen. Gud belönar en om man jobbar för sina pengar, säger han. Vad vill du säga till folk som handlar på nätet?

– Jag vill säga att de absolut aldrig ska skicka handpennin­g. Inte ens hundra kronor, säger Samir.

 ?? Bild: PRIVAT ?? BLÅST PÅ BIL. Det falkenberg­aren Samir råkade ut för riskerar att hända fler. Personen bakom fejkannons­erna har lagt ut fler krokar i Halland.
Bild: PRIVAT BLÅST PÅ BIL. Det falkenberg­aren Samir råkade ut för riskerar att hända fler. Personen bakom fejkannons­erna har lagt ut fler krokar i Halland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden