Hallands Nyheter

Visa dig i mörkret!

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Mörkret är här. Det är hög tid att använda reflexer, även i tät bebyggelse med gatubelysn­ing – för där sker flest mörkerolyc­kor.

Bristen på hänsyn och respekt i trafiken har gjort att arbetslage­t på Östra Hamnvägen ryter ifrån. – Hade polisen varit här på morgonen hade flera förlorat sitt körkort, säger Oscar Johansson på Varbergs Energi.

Förberedel­ser inför det nya bostadsomr­ådet Västerport och den kommande tunneln pågår för fullt och arbetet med att dra fjärrvärme­ledningar längst med Östra Hamnvägen påbörjades i februari. Men nu har arbetslage­t fått nog av förare som inte respektera­r hastighete­n på 30 km/tim.

– DET ÄR INGEN säker miljö att arbeta i. Det här är vår arbetsplat­s och våra liv. Vissa fullkomlig­t skiter i hastighete­n, säger Oscar Johansson som är arbetslage­ts baschef.

Trafikante­r kommer under en tid framöver att mötas av trafikljus på grund av att grävmaskin­isten ska utföra arbeten som tar upp en del av vägbanan. Enligt Oscar Johansson räcker det inte med trafikljus för att få bilister att sänka farten.

– När det är en raksträcka så blåser de på, därför lägger vi ut väggupp. Flera har till och med kört mot rött ljus och jag har sett flera som sms:ar medan de kör. Senast imorse blåste en bil förbi i 60-70 km/tim.

ARBETARNA TAR STÖRST risk när de tar fram samt plockar ner trafikljus­en - arbetsuppg­ifter som de utför under morgonen och på eftermidda­gen. Oscar Johansson har därför försökt att få polisen att göra hastighets­kontroller, men än så länge har patrullen inte visat sig.

ENLIGT BJÖRN-INGE Björnberg, ombudsman och branschans­varig för väg- och ban på Seko har olyckor vid vägarbeten ökat konstant sedan 2003.

– Vi vill helst att trafiken leds om vid vägarbeten. Då kan all energi läggas på att få jobbet färdigt snabbare, säger han.

Varbergs kommun som är ansvarig för Östra Hamnvägen var ovetande om problemen på måndagseft­ermiddagen.

– Jag har inte hört att hastighete­n inte efterföljs. Då får vi se över en annan form av fartdämpan­de åtgärd, säger trafikinge­njören Lars Derle.

 ??  ??
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? TRAFIKFARL­IGT. Oscar Johansson och grävmaskin­isten Sven-inge Svensson vill ha en tryggare arbetsmilj­ö. Fjärrvärme­arbetet påverkar cirka en kilometer av Östra Hamnvägen och beräknas vara klart till årsskiftet.
Bild: MALIN STRANDBERG TRAFIKFARL­IGT. Oscar Johansson och grävmaskin­isten Sven-inge Svensson vill ha en tryggare arbetsmilj­ö. Fjärrvärme­arbetet påverkar cirka en kilometer av Östra Hamnvägen och beräknas vara klart till årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden