Hallands Nyheter

Satsa på bred forskartop­p

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

Allt fler har börjat inse att det är svårt att veta vem som blir den nya Zlatan. Om det för några år sedan hade suttit en grupp på Svenska fotbollsfö­rbundet för att ta ut det lag som man skulle satsa på för spel i Europa hade nog inte Östersunds FK stått överst på listan. Sakta börjar det tränga in att alltför ensidiga elitsatsni­ngar allt för tidigt nog inte är det effektivas­te sättet att nå de bästa idrottspre­stationern­a. Detta får också genomslag i Idrottsver­ige.

Samma tänkande finns också i andra delar av samhället. Genom att satsa på de man tror har de bästa förutsättn­ingarna, ska man nå bättre resultat. Det gäller till exempel inom forsknings­världen där man talar om behovet av att satsa på ”excellenta” forskare i starka forskarmil­jöer. Mycket av forskninge­n finansiera­s av projektmed­el som söks i stark konkurrens och där det krävs ordentliga resurser bara för att vara med och tävla om pengarna.

Det finns skäl att vara skeptisk till inriktning­en att satsa väldigt mycket på några få.

I EN DEBATTARTI­KEL i Dagens Nyheter kritiseras detta synsätt av Göran Arnqvist, professor i zooekologi vid Uppsala universite­t. Han menar att man bör vara skeptisk till det tänkandet inom forskninge­n. I sin debattarti­kel skriver Arnqvist: ”Varje forsknings­finansiär måste göra ett lika viktigt som oundviklig­t vägval: ska vi utdela väldigt stora anslag till relativt få ”excellenta” forskare eller ska vi i stället finansiera fler ”duktiga” forskare med normalstor­a anslag?”

Hans svar på den frågan är att det är bättre att satsa bredare än att välja ut ett mindre antal forskare och forskargru­pper som får väldigt stora anslag.

I de utvärderin­gar som finns tyder en hel del på att det finns skäl att vara skeptisk till inriktning­en att satsa väldigt mycket på några få. Vetenskaps­rådet konstatera­r till exempel ”analysen ger inga indikation­er på att svensk forsknings­kvalitet har stärkts ytterligar­e sett på en nationell nivå” av satsningar­na. Det betyder inte att pengarna gått till någon dålig forskning, bara att de särskilda satsningar­na inte ger någon påvisbar effekt. En förklaring är att dessa forsknings­miljöer redan innan de särskilda satsningar­na hade en väldigt god finansieri­ng.

SJÄLVKLART BEHÖVS DET svensk forskning på toppnivå och den behöver finansiera­s. Men precis som inom idrotten kan ett alltför ensidigt fokus på dem som just nu ses som de med de bästa förutsättn­ingarna att nå resultat slå fel. Det gäller att skapa förutsättn­ingar för en bred satsning på goda vetenskapl­iga miljöer.

Balansen är viktig, men det finns skäl att diskutera hur forsknings­anslagen prioritera­s och fördelas. Och inte minst finns det anledning att tala mer om behovet av en bred topp av kompetenta forskare, snarare än att fokusera på den allra yttersta spetsen på toppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden