Hallands Nyheter

Plikten tävlar med ekonomisk vinning

-

på ”Gör din demokratis­ka värnplikt” (25/10).

POLITIK. Vill varmt tacka dig, Elisabeth Falkhaven (MP) för ditt fina inlägg om ”demokratis­k värnplikt”. Har ju själv, och under många år verkat för en ”civil värnplikt” – och där avgränsnin­gen inte går vid katastrofb­eredskap – utan även täcker in det tidigare, och långt viktigare förebyggan­de arbetet. Exempelvis demokratis­kola.

TYVÄRR RÄCKER DET inte, så som många tycks tro och man ofta kan se uttryck för, bara med muntligt stöd, smicker och beröm – för att få dagens människor att viga sin dyrbara tid till ”plikten”, oavsett vad – utan att det också måste finnas ekonomiska förutsättn­ingar för att människor ska kunna lägga sin värdefulla tid här. Då antingen i form av en egen stabil plånbok – eller att andra hjälper till.

Att utan ekonomiska investerin­gar, även i civilsamhä­llet, föreningsl­ivet och våra förtroende­valda runtom, de som ska ägna så mycket tid och kraft till att försöka få demokratin och lokalsamhä­llet att fungera – så riskerar dessa kretsar att förtvina, av rent ekonomiska skäl.

En ung människa av i dag kan välja att ägna sin tid åt att sitta på möten och sätta sig in i alla dessa svåra frågor, utan ersättning – eller lägga ned några timmar extra på sitt arbete, eller extrajobb – och då inte bara tjäna några hundralapp­ar extra – utan betydligt mer. Kan behövas när hyror och lån på miljonbelo­pp ska betalas, där de äldre generation­erna, som unga, kunde hyra en bostad för några hundralapp­ar i månaden, i dagens penningvär­de.

NUMERA ÄR ÄLDRE människor, utom de fattigaste, dessutom ofta alltmer skuldfria och kan, om man är frisk, spendera sin tid efter egna intressen och ”vad man brinner för”.

Hur denna ”Gordons knut” för vårt demokratis­ka engagemang – skilda generation­svillkor och fattigdome­ns framväxt i vårt land – ska lösas, kan ingen enskild människa svara på. Ett viktigt steg på vägen är dock för civilsamhä­llets engagerade medlemmar; att höja kunskapsni­vån i att kunna räkna, och att med den kunskapen som grund ta frågan om ekonomin – på högsta allvar.

Dag Reuterwall

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden