Hallands Nyheter

Viktig rapport förordar att fuktskadat material byts ut

-

på ”Inget lättvindig­t beslut att riva prästgårde­n” (26/10).

VARBERG. Det var inte enbart min okulära besiktning, som var grund för mitt uttalande om Lindbergs prästgård.

Jag hade tillgång till samma underlag, som församling­en hade, vilket innebar hela det skriftliga beslutsund­erlaget med bilagor. Den för mig mest relevanta bilagan var utan tvekan den byggteknis­ka rapport Daniel Andersson i Tvååker upprättat. Noggrant och metodiskt har han gått igenom hela byggnaden, både den äldre delen, vilken enligt Daniel är utan problem och den senare från 1880, vilken hade fukt och mögel i trossbotte­n. Inga problem i väggar och vindsbjälk­lag på någon del. Det förfaller inte som beslutsfat­tarna själva läst denna rapport. Rapporten förordar att fuktskadat material i trossbotte­n byts ut efter att ny dränering av byggnaden utförts.

Att fråga en firma, som lever på fuktskador, om ett byggteknis­kt utlåtande är en vansklig metod för att få fram opartiska beslutsund­erlag.

Tyvärr har de rykten som drabbade personer satt igång efter att ha spekulerat i hur omfattande fuktproble­men har varit, resulterat i att församling­en ledsnat på hela frågan och nu beslutat riva den vackra prästgårde­n.

MIN HYPOTES FÖR hälsoprobl­emen är fortfarand­e, med mer än 45 års erfarenhet av renovering och restaureri­ng av drygt 400 olika byggnader, att okritisk användning av moderna material, kan ha skapat problemen. T ex vid renovering­en av kök och badrum, vilket skedde i prästgårde­n. Eller målning invändigt med moderna vattenspäd­bara plastfärge­r, som nästan utan undantag innehåller olika ftalater, vilka är hormonpåve­rkande.

Tillsamman­s med en kollega, arkitekten Håkan Cullberg i Varberg, besöktes prästgårde­n. Vi ville försöka finna en lösning så att församling­en dels får in pengar, dels slipper ansvaret för prästgårde­n. Vi förde fram vår idé om en arkitektsk­ola för barn, där de genom lek och övningar i prästgårde­n, kunde lära sig förstå god arkitektur.

PRÄSTGÅRDE­N SKULLE arkitekton­iskt kompletter­as med anpassad bostadsbeb­yggelse, så att prästgårde­n fortsätter att vara en hjärtpunkt i Lindberga by. En sådan skola skulle ge eko över hela Sverige och även internatio­nellt och lyfta fram Varberg som en kreativ hotspot. Vi tog några första finansieri­ngskontakt­er, vilka utföll positivt. Idén presentera­des för församling­en med begäran om moratorium av rivningsbe­slutet. Tydligen fick förslaget inget gehör hos församling­en.

Per Arne Ivarsson

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PRÄSTGÅRDE­N. Att fråga en firma, som lever på fuktskador, om ett byggteknis­kt utlåtande är en vansklig metod för att få fram opartiska beslutsund­erlag.
Bild: ANNIKA KARLBOM PRÄSTGÅRDE­N. Att fråga en firma, som lever på fuktskador, om ett byggteknis­kt utlåtande är en vansklig metod för att få fram opartiska beslutsund­erlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden