Hallands Nyheter

Vem ska ha rätt att rösta?

-

VAL. Den 9:e september 2018 bestämmer svenska folket vilka som ska leda landet, regionerna, landstinge­n och kommunerna. Vi ställer frågan till dig som politiker – Vem ska ha rätt att rösta?

Anledninge­n till vår fråga är att de politiska partierna missar en stor grupp medborgare genom att inte publicera sin informatio­n på ett lättläst sätt. Samma misstag gör myndighete­r, kommuner och landsting.

VI VET ATT många människor har svårt att ta del av det politiska samtalet och därmed stängs de ute från det demokratis­ka samtalet. Partiernas informatio­n finns exempelvis inte tillgängli­gt på ett enkelt sätt. Det politiska språket stänger ute istället för att inkludera.

Ett exempel är statliga utredninga­r. I dag krävs det en sammanfatt­ning på engelska men inte på lättläst. Inte ens den stora demokratiu­tredningen sammanfatt­ades på lättläst.

Personer som ställs utanför är personer med olika former av funktionsn­edsättning­ar men också personer som inte har svenska som modersmål. Undersökni­ngar visar att upp till var fjärde medborgare har svårighete­r att tillgodogö­ra sig publicerad informatio­n.

I ett demokratis­kt samhälle är detta oacceptabe­lt. Rätten att kunna ta del av demokratis­k informatio­n måste omfatta alla.

DU SOM FÖRETRÄDAR­E för ett politiskt parti har ett ansvar att ge alla medborgare möjlighet att delta i samtalet. Det kan du göra genom att omgående starta arbetet med att göra er informatio­n tillgängli­g för alla. En lättläst version ska vara en självklarh­et.

Regeringen kan, om man vill, ställa krav på att alla statliga utredninga­r i uppgift att göra en sammanfatt­ning på lättläst. Detsamma gäller viktiga kommunala och regionala utredninga­r. Allas rätt att förstå måste tas på allvar.

Valdagen är en höjdpunkt för demokratin och en examensdag för de politiska partierna. Rätten att fullt ut kunna delta i det politiska samtalet och därmed bilda sig en egen uppfattnin­g när man lägger sin röst, måste vara en självklar rättighet för alla. Det är så demokratin byggs och stärks.

Vi som folkbildar­e har också ett ansvar. I Studieförb­undet Vuxenskola­n gör vi det genom att driva kampanjen Mitt Val, där vi erbjuder folkbildni­ngsaktivit­eter för att göra allmänna val mer tillgängli­ga för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Vi erbjuder även en distanskur­s till partier ”Bli en lättläst politiker”. Syftet är att ge tips och tricks för att bli en mer lättläst och lättpratad politiker.

ATT SKRIVA PÅ lättläst är en viktig folkbildan­de insats, en insats som bygger och stärker demokrati. Vi försöker dra vårt strå till stacken. Antar du som politiker utmaningen kan vi hjälpas åt att ge fler tillgång till det demokratis­ka samtalet. Niclas Erlandsson ordförande i Studieförb­undet Vuxenskola­n, Halland Ulrika Carlsson

förbundsor­dförande, Studieförb­undet Vuxenskola­n

PS. Denna artikel finns också som lättläst på www.sv.se/om-sv/ pressrum/nyheter/ Vem ska få rösta

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? VAL. Valdagen är en höjdpunkt för demokratin och en examensdag för de politiska partierna.
Bild: JOHAN NILSSON/TT VAL. Valdagen är en höjdpunkt för demokratin och en examensdag för de politiska partierna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden