Hallands Nyheter

Barnen bestämmer allt

HALLAND: KULTURSATS­NING SKA FÅ FART PÅ SLÖJDANDET

-

Barkbitar karvas försiktigt loss från träpinnar och små sågspån trillar ner på golvet när Rolfstorps­barnen täljer och sågar i skolans träslöjdsa­l under tisdagseft­ermiddagen.

Träslöjdar­en Lina Envall ger barnen tips om hur de kan arbeta och är imponerad över hur bra det går fast barnen inte har slöjdat tidigare.

– Jag gör en ram, det ska sitta en bild på en katt i den. Det här är jättekul, jag brukar inte snickra så ofta, säger Kevin Hässelgren.

HEJ SLÖJD! ÄR en treårig satsning från Kultur i Halland – slöjd där fritidsbar­n får vara med. Alla halländska kommuner deltar med ett samarbete per kommun. I Varbergs kommun har Rolfstorps skola fått chansen.

– Barnen bestämmer allt. Här i Rolfstorp har de valt temat Kattklubbe­n, säger Emma Andersson, projektled­are och metodutvec­klare.

I Halmstad, Falkenberg och Hylte har barnen skapat i ull, tyg och papper.

Nästa höst visas utställnin­gen som bestäms av barnen, men slöjdandet pågår i år. Kultur i Hallands satsning Hej slöjd! ska få barn och unga att börja slöjda.

SATSNINGEN SKA MYNNA ut i en utställnin­g under nästa höst på Galleri Hamnmagasi­net. Många av de verksamhet­er som rör barn planeras av vuxna i samhället.

– I denna satsning vill vi vända på processen och låta barnen vara med och påverka den slutproduk­t som är till för dem. Vi vill också sprida kunskapen om hur vi vuxna kan låta barnen ta mer plats och arbeta med kreativite­t och slöjd i såväl pedagogisk­a syften som för nöjes skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden