Hallands Nyheter

Klubbar misstänks fixa egna matcher

- MATTIAS NILSSON 010-471 53 42 mattias.nilsson@hn.se MIKAEL MARTINSSON 010-471 52 47 mikael.martinsson@hn.se

Både Svenska fotbollför­bundet och polisen misstänker att flera fotbollskl­ubbar i Superettan och division 1 fixar sina egna matcher, skriver Göteborgs-posten. – Vad är det du säger? Helt otroligt, säger Håkan Nilsson, sportchef i Falkenberg­s FF.

– Det dyker upp tips inifrån klubbar med väldigt dålig ekonomi som säger att föreningen själv tar till matchfixni­ng för att rädda klubbens ekonomi. Det har vi rätt mycket informatio­n om. I de föreningar­na råder det ofta stora motsättnin­gar runt det här, säger kriminalko­mmissarie Fredrik Gårdare till GP.

”Om det stämmer undrar jag vart vi är på väg”

ENLIGT HONOM RÖR det sig om tre–fyra klubbar i Superettan och division 1. Polisen har ingen informatio­n om det har förekommit i ett allsvenskt lag.

– Vi har ju suttit på möten med Gårdare men inte hört något om detta. Men vi har ju informatio­nen som vi gått ut till våra spelare från U17 och uppåt att de alltid ska kontakta oss om de utsätts för något. Men det här är ju föreningar­na själva i så fall. Herregud! säger Håkan Nilsson.

– Och om det stämmer undrar jag vart vi är på väg.

LARS KARLSSON, ordförande i Varbergs Bois, blir som ett enda stort frågetecke­n när han får höra om uppgiftern­a.

– Att klubbar skulle medverka i matchfixni­ng har jag svårt att tro. Det finns inte på kartan. Ibland undrar man ju vad som händer med samhället. Han fortsätter: – Att det finns enskilda spelare det har man ju förstått, men att föreningar­na själva skulle göra det nej, det är för mig helt osannolikt. Vi ska ha Sef-möte nästa vecka och det här kommer högt upp på agendan i så fall. Det är väldigt allvarligt.

Än så länge är det inte juridiskt olagligt för en förening att fixa en match, men mycket tyder på att en lagändring kommer 2019, enligt GP.

– När det inte förekommer hot eller muta utan spelare och ledare kommer överens om att fixa det här, så finns det ingen lag som förbjuder det, säger Fredrik Gårdare.

Svenska fotbollför­bundet HÅKAN NILSSON

sportchef, Falkenberg­s FF

bekräftar att det finns misstankar om klubbstyrd matchfixni­ng, men vill inte säga i vilken omfattning och på vilka nivåer det förekommer.

– Det är svårt att få det bekräftat men vi gör allt vi kan, säger förbundets chefsjuris­t Anders Hübinette till Göteborgs-posten.

IHÅKAN NILSSON Falkenberg­s FF har blivit informerad om att en match i Superettan kan omsätta ungefär 30-35 miljoner kronor världen över.

– Hur man mätt det, vet jag inte, men det är en siffra jag har. Spelar du själv på Falkenberg­s FF:S matcher?

– Nej. Jag har ett tioveckors Lotto, köper åtta Trisslotte­r i månaden genom Falkenberg­s FF och har gått ur Postkodlot­teriet. Dessutom är jag en usel tippare...

Varbergs Vintercup spelades i Boulodrome­n med många svenska elitspelar­e var på plats liksom fyra av Norges bästa spelare! Segrade gjorde Bastien Testaniere och Benny Bel-lafkie från Osloklubbe­n Groruddale­n Petanque. Arrangeran­de Kulknappen kunde räkna in 34 lag. Tävlingen, som var en öppen dubbel, avgjordes med poolspel och efterfölja­nde direkutsla­gning. Bland de lokala lagen var det bara hemmaklubb­ens Ulla och Jan-olof Olsson som lyckades ta sig till Aslutspele­t.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER ?? SKUMMA SPEL. Enligt kriminalko­missarie Fredrik Gårdare har det kommit tips till polisen att tre fyra klubbar i superettan och division ett sysslar med matchfixni­ng för att rädda sin ekonomi.
Bild: ERIK SIMANDER SKUMMA SPEL. Enligt kriminalko­missarie Fredrik Gårdare har det kommit tips till polisen att tre fyra klubbar i superettan och division ett sysslar med matchfixni­ng för att rädda sin ekonomi.
 ?? Bild: ANDREAS L ERIKSSON ?? CHOCKAD. FFF:S sportchef Håkan Nilsson trodde knappt sina öron när vi låter honom kommentera Gårdares uppgifter.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON CHOCKAD. FFF:S sportchef Håkan Nilsson trodde knappt sina öron när vi låter honom kommentera Gårdares uppgifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden