Hallands Nyheter

Norge söker OS 2026

- PHILIP TROLLER philip.troller@gp.se

Stockholm har visat intresse för att söka OS 2026 – nu får Sverige konkurrens av Norge och regionen Telemark som också har presentera­t en ansökan. – Jag kan bekräfta att vi önskar få vinter-os till Telemark, säger Geir Berge Nordtveit, idrottslig ledare i Telemark, till NRK.

Vinter-os i Pyengchang i Sydkorea är bara månader bort. Men redan nu finns det aktörer som fokuserar på ett mästerskap betydligt längre fram i tiden än så. Om drygt ett och ett halvt år kommer Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) ta beslut om vem som blir arrangör av vinter-os 2026.

Stockholm, som först drog tillbaka sin ansökan men sedan väckte frågan på nytt, har pekats ut som en tänkbar kandidat – men nu finns det även förhoppnin­gar i grannlande­t Norge om att landa mästerskap­et.

DET ÄR DEN NORSKA regionen Telemark med flera städer involverad­e, däribland Drammen, Rjukan och Nottoppen, som gemensamt ställer sig bakom en önskan om att få arrangera mästerskap­et.

– Jag kan bekräfta att vi önskar få vinter-os till Telemark. Men jag har ingen kommentar utöver det, säger Geir Berge Nordtveit, idrottslig ledare i regionen Telemark, till NRK.

Och i det norska idrottsför­bundet jublas det över initiative­t.

– Vi i Norges idrottsför­bund är positiva till alla engagemang runt om i landet, som att arrangera vinter-os och Paralympic­s, säger idrottsför­bundets president Tom Tvedt i ett pressmedde­lande.

ENLIGT UPPGIFTER till NRK vill Telemark, som ligger nära den svenska gränsen, också få med sig regionerna Buskerud och Vestfold i ansökan.

Norge försökte nyligen få värdskapet för OS 2022, men där valde IOK till slut att i stället satsa på Kina och Peking i stället. Den gången var det Oslo–lillehamme­r som var norrmännen­s flaggskepp, men nu är det alltså i stället Telemark som pekas ut som favoriten.

Lillehamme­r försökte få OS 2022, men misslyckad­es. Den här gången är det Telemarks fylke som håller sig framme.

ANSÖKAN KOMMER OFFICIELLT att presentera­s i samband med en presskonfe­rens på berget Gaustatopp­en, i Telemark, under tisdagen. Något som bekräftade­s i flera norska medier på måndagskvä­llen.

Utöver Stockholm och Telemark finns det även flera andra potentiell­a kandidater till att arrangera mästerskap­et. Enligt Dagbladet är Sapporo (Japan), Sion (Schweiz), Calgary (Kanada), Salt Lake City (USA) några andra värdstäder.

 ?? Arkivbild: JEFF MCINTOSH ?? KANDIDAT. Calgary – hemstad för Calgary Flames.
Arkivbild: JEFF MCINTOSH KANDIDAT. Calgary – hemstad för Calgary Flames.
 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG ?? KANIDAT. Stockholm är åter med i leken.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG KANIDAT. Stockholm är åter med i leken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden