Hallands Nyheter

Yorgos Lanthimos går över alla genregräns­er

- GUNNAR REHLIN/TT

Skräck? Drama? Komedi? Det är få regissörer som gör så svårdefini­erade filmer som Yorgos Lanthimos – och det tycker han är en styrka.

– Jag vill skapa en ton där åskådaren inte vet om det är tragiskt eller komiskt, säger den grekiske regissören till TT och tillägger:

– Det ska helst vara så abrupt att man vid en ny scen fortfarand­e är kvar i komiken eller tragedin. Och skräck? Jag för en dialog med genren. Jag undviker den inte, utan att det för den sakens skull blir skräckfilm.

YORGOS LANTHIMOS FICK sitt genombrott med den tokhyllade mycket svarta komedin Dogtooth. Sen dess har han bland annat gjort The lobster och är nu aktuell med The killing of a sacred deer. Tre titlar som syftar på djur. Är det medvetet?

– Nej. Vi försökte komma på en annan titel till den här filmen, men det lyckades inte. Men nu är det slut. Inga fler djurtitlar, säger han.

Om handlingen i The killing of a sacred deer kan inte mycket sägas utan att spoila. Det räcker med att berätta att det handlar om en man som tvingas fatta ett fasansfull­t beslut – och att huvudrolle­rna spelas av Nicole Kidman och Colin Farrell. Den sistnämnde hade också huvudrolle­n i The lobster.

– Han är en stor skådespela­re och en underbar människa. Att vi har jobbat ihop tidigare gjorde att vi hade lättare att kommunicer­a på alla sätt, och det är märkbart hur man kan fortsätta att utvecklas tillsamman­s med en annan människa.

DEN NYA FILMEN är, till skillnad från Lanthimos tidigare filmer, inspelad i USA. Varför blev det så?

– Mina tidigare filmer hade kunnat utspelas i vilket land som helst, men jag kände tidigt att den här var mer amerikansk än europeisk. Varför? Jag vet inte. Det har att göra med både det inre och 1973 i Aten i Grekland.

Utbildad vid Stavrakos filmskola i Aten. Började spela in dansvideor i samarbete med grekiska koreografe­r, samt gjorde reklamfilm­er, musikvideo­r, kortfilmer och satte upp teaterpjäs­er. Debuterade med långfilmen Kinetta 2005. * Priser: Dogtooth fick pris i kategorin Un certain regard på filmfestiv­alen i Cannes 2009 och nominerade­s också som bästa ickeengels­kspråkiga film till Oscarsgala­n 2011. The lobster nominerade­s till en Oscar för bästa manus 2015. The killing of a sacred deer prisades för bästa manus på filmfestiv­alen i Cannes tidigare i år. * Aktuell med: The killing of a sacred deer som har svensk biopremiär den 10 november. * *

det yttre landskapet. USA kändes helt rätt.

När han och ständige manuspartn­ern Efthymis Filipou skriver manusen hittar de på vad de tror är bra.

– Sedan ger vi det till skådespela­rna för att se vad de gör med det och styr dem till rätta. Realism? Nej, jag vill inte göra realistisk­a filmer.

The killing of a sacred deer har svensk biopremiär den 10 november.

 ?? Bild: CHRIS PIZZELLO ?? HUVUDROLLS­INNEHAVARN­A. Yorgos Lanthimos tillsamman­s med Barry Keoghan, Nicole Kidman och Colin Farrell inför visningen av The killing of a sacred deer på filmfestiv­alen i Toronto.
Bild: CHRIS PIZZELLO HUVUDROLLS­INNEHAVARN­A. Yorgos Lanthimos tillsamman­s med Barry Keoghan, Nicole Kidman och Colin Farrell inför visningen av The killing of a sacred deer på filmfestiv­alen i Toronto.
 ?? Bild: THIBAULT CAMUS ?? PRISAD FILMMAKARE. Yorgos Lanthimos fick ta emot pris för bästa manus tillsamman­s med kollegan Efthymis Filipou för The killing of a sacred deer på filmfestiv­alen i Cannes.
Bild: THIBAULT CAMUS PRISAD FILMMAKARE. Yorgos Lanthimos fick ta emot pris för bästa manus tillsamman­s med kollegan Efthymis Filipou för The killing of a sacred deer på filmfestiv­alen i Cannes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden