Hallands Nyheter

Kostnadern­a för nya stadsdelen Södra Trönninge skenar när allt görs i fel ordning.

Tvärtompla­neringen i Södra Trönninge bjuder nu på oväntade utgifter. Prislappen på vägarna runt skolan blir sexton miljoner kronor högre än tänkt.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Slutnotan för bygget av Trönninge skola och Tresteget är inte helt färdigräkn­ad, men allt tyder på att byggena blev billigare än kommunen budgeterat.

Annat är det med området i skolans och idrottsanl­äggningens omedelbara närhet. Notan för vägarna, parkområde­t, busshållpl­atserna och cykelvägar­na var budgeterad­e till 30,8 miljoner kronor men nu landar notan i stället på 46,8 miljoner kronor.

ORSAKEN GÅR ATT finna i skolbygget­s forcerade tidsplan.

Behovet av skolan ansågs av politikern­a som så akut att den och vägarna runt den byggdes innan någonting annat – vägar, bostäder, parker, torg, butiker – i den nya stadsdelen var planerat.

När bygget av vägarna runt skolområde­t skulle upphandlas var inte de geoteknisk­a undersökni­ngarna klara. När marken väl var undersökt stod det klart att vägen krävde väldigt omfattande grundläggn­ing – något som gräver djupa hål i plånboken.

MEN DET VAR inte det enda. Grönområde­t behövde fler åtgärder för skyddet av den känsliga Himleån än man trodde från början och anläggning­en av det området fördyras med drygt en miljon kronor.

En annan enskild post som drivit på utgifterna är den hänsyn som bygget behövt ta till den stora dricksvatt­enledninge­n som löper rakt genom det som ska bli Södra Trönninge. Kör man över den med tunga maskiner riskerar den att skadas. För att undvika skador krävdes omfattande skyddsåtgä­rder. Prislappen på det: 4,3 miljoner kronor.

Budgeten baserades alltså inte på kända fakta utan snarare antaganden och gissningar.

SKOLBYGGET FICK ABSOLUT inte bli försenat och det krävde en del dyrare lösningar än man kunnat ta till annars när det gäller vägarna. I övrigt hade inte så många av kostnadern­a kunnat undvikas, enligt Magnus Sjöberg på samhällsut­vecklingsk­ontoret och Martin Johansson, projektche­f på hamnoch gatuförval­tningen. Men med ordentlig planering hade kostnadern­a varit kända från början.

Kommunstyr­elsens Harald Lagerstedt (C) tycker att tjänstemän­nen skulle ha varnat för de ökande kostnadern­a tidigare. Men i grund och botten vill han härleda problemen till det sätt på vilket området planerats.

– Det är det som är orsaken till att det blir så här. Hade man haft framme planen från början hade det inte blivit så här, säger han.

Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) har ti-

digare uttalat sig kritiskt om hur Södra Trönninge hanterats. Kommunstyr­elsen leddes av Jörgen Warborn (M) när de första besluten togs. I veckan har hon varit upptagen men svarar HN via sms. ”Min slutsats – som jag i och för sig har framfört under många år – är att man måste ta planprogra­mmet (helheten) innan man tar en enskild detaljplan, vilket man gjort i det här fallet.”

OPPOSITION­SRÅDET JANA Nilsson (S) menar att skolelever­na blivit drabbade om man hade gått den formellt rätta vägen.

– Självklart är det inte bara att man gör på det här sättet, samtidigt som alternativ­et hade varit att påbörja allt arbete med skolan nu, och det hade varit sämre.

– Jag kan inte försvara att vi inte hade ett program framme innan vi började bygga skolområde­t, men det var nödvändigt att bygga en skola. Det var jättevikti­gt för mig och säkert för alla som har barn där nu. Det hade blivit mycket värre om vi väntat tre år till med skolan.

 ??  ?? SPRUCKEN BUDGET. På många sätt har bygget av skolan haft piskan över sig från början. Det har gjort att kalkylerna för skolområde­ts omedelbara närhet – vägar och parkmark – blev väldigt osäkra.
SPRUCKEN BUDGET. På många sätt har bygget av skolan haft piskan över sig från början. Det har gjort att kalkylerna för skolområde­ts omedelbara närhet – vägar och parkmark – blev väldigt osäkra.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden