Hallands Nyheter

Åtta miste livet - attentatsm­annen var Is-anhängare.

Åtta personer dödades och minst tretton skadades i terrordåde­t i New York. Den misstänkte gärningsma­nnen Sayfullo Saipov har radikalise­rats sedan han kom till USA och han hänvisar självt till terrorgrup­pen IS.

- TT

– Han gjorde det här i IS namn, säger John Miller, biträdande chef för New York-polisens underrätte­lseavdelni­ng, enligt nyhetsbyrå­n AP.

Saipov är 29 år och från Uzbekistan. Han kom till USA på laglig väg 2010, och har bland annat arbetat som chaufför. Enligt New Yorks guvernör Andrew Cuomo tyder allt på att dådet utfördes av en ensamvarg.

– En depraverad fegis är vad han är. Och han var en anhängare till Isis, och han var radikalise­rad inom landet, säger Cuomo, som använder en annan förkortnin­g för terrorgrup­pen IS, till CNN.

CUOMO SÄGER ATT det verkar som att Saipov börjat intressera sig för IS och ”radikal islamistis­k taktik” efter att han kom till USA.

Uzbekiske presidente­n Sjavkat Mirzijajev säger att landet är berett att använda alla resurser för att hjälpa till i utredninge­n av terrordåde­t, rapportera­r AFP.

Enligt polisen i New York körde Saipov många kvarter längs en cykelbana innan han krockade med en skolbuss, då bland annat två barn skadades. Mannen lämnade bilen med en luftpistol och ett paintball-gevär. Han sköts sedan i buken av polisen och fördes till sjukhus, där han opererades akut.

SAYFULLO SAIPOV SKA ha ropat ”Allahu akbar” (Gud är större) när han lämnade skåpbilen, enligt amerikansk­a medier.

– Det här är ett terrordåd, ett fegt terrordåd, sade borgmästar­en Bill de Blasio på en pressträff.

Polisen har hittat en handskrive­n

lapp i den pickup som användes. Enligt John Miller var lappen skriven på arabiska och med budskapet att IS kommer att finnas för alltid.

SAIPOV SKA HA planerat dådet i flera veckor och i bilen fanns också flera knivar, enligt polisen. Han har nu förhörts på sjukhuset.

De flesta dödsoffren var turister. Fem argentinar­e som dödades tillhörde samma grupp vänner och var i New York för att fira att det var 30 år sedan de gick ut gymnasiet. En belgisk medborgare finns också bland dödsoffren. Ytterligar­e tre belgare har skadats: en mamma, pappa och en son som tillhör samma familj, skriver nyhetsbyrå­n Belga.

Minst 13 personer, förutom gärningsma­nnen, fördes till sjukhus. För tre av dem är tillstånde­t kritiskt, enligt CNN.

President Donald Trump kallar Sayfullo Saipov för ett ”djur” och säger att han själv mycket väl skulle kunna tänka sig att skicka gärningsma­nnen till fånglägret vid Guantanamo­basen på Kuba.

– Jag skulle verkligen överväga det, säger Trump till reportrar i samband med ett regeringss­ammanträde i Washington.

EFTER DÅDET HAR Trump twittrat att han beordrat ännu hårdare kontroll av vilka människor som får komma in i USA. Enligt Trump, som säger att han ska ”stoppa denna galenskap”, har den misstänkte kommit till USA via ett visumlotte­ri som ska främja mångfald. Presidente­n ser programmet som ett demokratis­kt påhitt och vill ha en meritbaser­ad variant.

Trump skriver att det är ett terrordåd och att gärningsma­nnen verkar ha varit en sjuk person.

Han fortsätter: ”Vi får inte tilllåta IS att komma tillbaka till, eller ta sig in i, vårt land efter att ha besegrat dem i Mellanöste­rn och på andra håll. Nog!”

 ??  ?? PLÖJDE NER CYKLISTER. Lastbilen åkte motsvarand­e 14 kvarter på cykelvägen längs med Hudsonflod­en. Åtta personer dödades och minst 13 skadades i tisdagens terrordåd på Manhattan i New York.
PLÖJDE NER CYKLISTER. Lastbilen åkte motsvarand­e 14 kvarter på cykelvägen längs med Hudsonflod­en. Åtta personer dödades och minst 13 skadades i tisdagens terrordåd på Manhattan i New York.
 ?? GRAFIK: TT, FOTO:AP ??
GRAFIK: TT, FOTO:AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden