Hallands Nyheter

Nya förhör hålls i Holland

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

I jakten på att utreda vad som hänt den försvunne mannen i Älvsered har polisen rest utomlands. Helt nya förhör har hållits med släktingar till mannen.

Planerna på en F-9-skola på Tröingeber­g har funnits länge. Tjänstemän och politiker har kommit fram till vilken placering som är bäst. Men Jan Berge (MP) har en ny idé.

Miljöparti­sten Jan Berge är ersättare i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott (ksau) som i veckan hade frågan om bygge av en ny skola på Tröingeber­g på sitt bord. Planen är att det ska byggas en F-9-skola för upp till 1000 elever på Tröingeber­g. Den mest lämpliga placeringe­n bland de från början sex tänkbara alternativ­en ligger uppe på Tröingeber­g, utmed Österleden. Det kom politikern­a i ksau fram till tidigare i veckan. Kommunstyr­elsen, där Jan Berge har en ordinarie plats, tar beslut om två veckor.

JAN BERGE ÄR tveksam till att bygga en skola med ett högstadium på den plats som är föreslagen. Han föreslår istället att en mindre skola för årskurs F-6 byggs på en lämplig plats på Tröingeber­g. Ett nytt högstadium kan byggas på Coop-tomten, tycker Jan Berge.

– Det finns många fördelar med att ha högstadiet nära gymnasiet. Till exempel kan man samutnyttj­a lokaler, man blir mindre känslig för att årskullarn­as storlek förändras och jag tror faktiskt att det blir lugnare på en högstadies­kola om den ligger nära ett gymnasium. Jag gick själv på högstadiet i en skola där det också fanns gymnasium. Det var enbart en bra kombinatio­n.

”Jag gick själv på högstadiet i en skola där det också fanns gymnasium. Det var enbart en bra kombinatio­n”

JAN BERGE (MP)

JAN BERGE TYCKER dessutom att den nya skolan på Tröingeber­g bör byggas intill den nya förskolan Dals ängar, i närheten av stationen.

– Det läget ger största möjliga närhet för de mindre barnen. Varför kommer du med detta förslag först nu?

– Bättre sent än aldrig. Jag har redan i budgetarbe­tet förklarat att jag har tankar på en högstadies­kola med centralt läge.

Nybygget är kostnadsbe­räknat till 295 miljoner kronor. Byggstart är planerad till 2020 eller 2021. Planen är att skolan ska vara färdig 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden