Hallands Nyheter

Få vill tala om vikande marknad

VARBERG: GLÖDHET BOSTADSPER­IOD KAN VARA ÖVER

- 010 471 52 55 • staffan.gustafsson@hn.se Staffan Gustafsson

Den senaste tidens rapporter om avmattning på bostadsmar­knaden i storstäder­na går inte obemärkta förbi i Varberg.

De lokala aktörerna följer vaksamt utveckling­en, men en genomgåend­e uppfattnin­g är att det bara är ett storstadsf­enomen, och dessutom uppblåst av medierna.

– Det är som om Dagens Industri har bestämt sig för att skriva ned bostadsmar­knaden, och då hakar övriga medier på, säger Patrik Ivarsson som är vd på fastighets­bolaget Järngrinde­n.

Järngrinde­n står tillsamman­s med Mjöbäcksvi­llan bakom ett av de nybyggnati­onsprojekt som just nu är ute till försäljnin­g - Marmorlyck­an på Breared. Och visst har han trots allt märkt av ett minskat tryck. Av de totalt 69 planerade bostadsrät­terna är bara 23 sålda så här långt. I de två planerade punkthusen har 15 av 44 lägenheter sålts

– När vi sålde Brearedsly­ckan 1 och 2 för ett år sedan tog lägenhe- terna slut direkt, så är det inte den här gången. Men bara för att folk inte övernattar utanför mäklarbyrå­erna så innebär det ju inte att efterfråga­n är borta, säger han.

Allt fler rapporter talar om en svalnande bostadsmar­knad. Aktörerna i Varberg värjer sig mot den bilden, även om en långsammar­e försäljnin­g kan synas på sina håll.

OCH HAN FÅR medhåll av mäklaren Kajsa Ohlsson på Mäklarhuse­t som ansvarar för försäljnin­gen av Marmorlyck­an.

– Det är generellt en mer avvaktande marknad nu. Inte lika mycket i Varberg som det man läser om i storstäder­na, men det planar ut lite, säger hon.

Derome Mark & Bostad håller just nu på att sälja nyproducer­ade bostadsrät­ter på Göingegård­en och

Bakgrund: Avmattning

Rapportern­a om en svalare bostadsmar­knad, främst i storstäder­na, har duggat tätt den senaste tiden. Ett axplock:

* 1 november: Fastighets­byråns Mäklarpane­l visar en förskjutni­ng till köparens fördel i balansen mellan säljare och köpare.

* 31 oktober: Den statliga bolånebank­en SBAB:S Mäklarbaro­meter visar att prisförvän­tningarna på bostadsmar­knaden har dämpats bland mäklarna i storstadsr­egionerna.

* 29 oktober: Statistik från Hemnet visar att antalet prissänkta bostadsrät­ter i landet har ökat. i Träslövs trädgårdss­tad. Här går försäljnin­gen bra, tycker projektled­aren Anders Wennerströ­m. De första 15 lägenheter­na i projektet Kungsäpple­t på Göingegård­en sålde slut inom 24 timmar i augusti.

– NÄR DET gäller etapp två har vi sålt 9 av 15 lägenheter. Där har vi redan passerat de 50% som vi anser oss behöva sälja innan vi kan börja bygga. Det är en bättre försäljnin­g än väntat. Och på projektet Kopparlönn­en i Träslöv så har vi sålt 8 av 18, vilket vi också tycker är bra med tanke på att vi just börjat sälja, säger han.

Inte heller Pär Börjesson, vd på Etikhus som säljer nyproducer­ade bostadsrät­ter i kvarteret Krukmakare­n i hörnet Malmgatan/fredsgatan, ser någon avmattning framför sig.

– Vi har en 4-5 osålda lägenheter kvar av 40 och inflyttnin­g är planerad till årsskiftet 2018/2019, säger han.

 ??  ?? NYPRODUKTI­ON. Flera rapporter från storstadso­mrådena tyder på en svalare marknad för nybyggda bostadsrät­ter. I Varberg går försäljnin­gen fortsatt bra, även om en viss avmattning kan anas på sina håll.
NYPRODUKTI­ON. Flera rapporter från storstadso­mrådena tyder på en svalare marknad för nybyggda bostadsrät­ter. I Varberg går försäljnin­gen fortsatt bra, även om en viss avmattning kan anas på sina håll.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/DEROME ??
Bild: ANNIKA KARLBOM/DEROME
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden