Hallands Nyheter

Anrik prästgård rivs enligt plan

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Trots invändning­ar från olika experter är kyrkorådet överens: Lindbergs prästgård ska rivas. Och nu har man fått anbud från en entreprenö­r.

När kyrkorådet i Lindberga församling träffades för ett möte i förra veckan kom självklart debatten om den rivningsho­tade prästgårde­n upp.

HN har beskrivit turerna flera gånger och kyrkorådet är fortsatt överens om att Lindbergs prästgård ska rivas. En entreprenö­r har lämnat anbud men vilken det rör sig om och när man sätter skopan i marken är oklart.

– Inget nytt har framkommit i sakfrågan så kyrkorådet beslutar att inte ompröva beslutet. Det är ett enhälligt fattat beslut, säger kyrkorådet­s ordförande Stefan Norberg.

FLERA EXPERTER SOM HN pratat med är kritiska till att församling­en väljer att riva Hallands bäst bevarade prästgård, som funnits i bygden sedan 1844.

– Det får väl stå för dem. Utifrån de beslutsund­erlag som vi har tagit fram har det inte framkommit någonting nytt i den debatt som förts i HN, säger Stefan Norberg.

– De uttalar sig mot bättre vetande, tycker jag. De har inte tagit del av alla fakta, vilket de inte har rätt att göra heller eftersom det tillhör oss, säger han.

STEFAN NORBERG ÄR väldigt skeptisk till debatten som uppstått.

– Minst tre olika konsulter har tittat på prästgårde­n och samtliga har kommit fram till liknande resultat. Att påstå att vi har haft dåliga konsulter... säger han.

– Det är viktigare att satsa på vår verksamhet än att förvalta fastighete­r i det oändliga. Vi tycker att det är bättre att få till bostäder. Men det är en svår balansgång, alla beslut kan man älta, säger Stefan Norberg.

Från kyrkorådet­s sida är man överens om att man vidtagit de åtgärder man kan. Problemen med prästgårde­n är inte nya och beslutet om att ansöka om rivning togs redan i våras.

Restaureri­ngsarkitek­t Per Arne Ivarsson har vid flera tillfällen kritiserat beslutet.

– Jag kan inte annat än beklaga att de fattar beslut som ska stå fast oavsett vad som kommer fram ytterligar­e. Jag vet inte vad som skulle kunna få dem att ändra sig, säger han.

Eftersom någon beställnin­gsskrivels­e mellan församling­en och entreprenö­ren inte är gjord än hyser han fortfarand­e hopp.

– Vi är några stycken som har framfört möjliga lösningar där församling­en dels blir av med prästgårde­n och dessutom kan få in pengar för den. Varför man inte vill undersöka det mer noggrant har jag ingen bild om, säger Per Arne Ivarsson.

Men Stefan Norberg är tydlig om kyrkorådet­s linje.

– Vi vidhåller vårt beslut. Prästgårde­n kommer att rivas, säger han.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? ÄNDRAR SIG INTE. Kyrkorådet står fast vid beslutet som fattades redan i våras, Lindbergs prästgård ska rivas.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ÄNDRAR SIG INTE. Kyrkorådet står fast vid beslutet som fattades redan i våras, Lindbergs prästgård ska rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden