Hallands Nyheter

Nytt projekt ska stärka nyanlända

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cecilia.welin@hn.se

Ett nytt projekt som riktar sig till nyanlända kvinnor har fått nästan en halv miljon kronor i bidrag. Via en stödgrupp ska deltagarna få kunskaper så att de kan närma sig arbetsmark­naden.

Projektet går under namnet Tillsamman­s i Sverige och är ett samarbete mellan kommunen och Studieförb­undet Vuxenskola­n Halland.

– Vi drar igång den första november och kommer att hålla på hela 2018. Varje grupp består av tio till tolv deltagare och vi kommer att hinna med en grupp i år och sex nästa år, berättar Maria Valeberg, enhetschef på studieförb­undet.

Stödgruppe­n ska träffas några gånger i veckan för att prata om mänskliga rättighete­r, jämställdh­et, demokrati och vikten av att utbilda sig och delta i samhället. Men det kommer också att arrangeras studiebesö­k på olika företag, träffar med kvinnliga förebilder och olika aktivitete­r.

– Vår tanke är att man ska prata över en måltid, under en promenad eller medan man målar eller håller på med textilier till exempel, säger Maria Valeberg.

Målet är att kvinnorna ska lära sig det svenska språket och samhället och därigenom få ett ökat självförtr­oende och våga närma sig arbetsmark­naden.

– Det här handlar om att stötta nyanlända kvinnor i sin egen makt, säger Maria Valeberg.

Bara kvinnor får delta men tanken är att hela familjen ska bjudas in i syfte att förankra verksamhet­en och lyssna på männen.

Kommunen har sökt 471 000 i bidrag av länsstyrel­sen, och har nu fått besked om att man blivit beviljad drygt 435 000 kronor.

 ?? Bild: SANNA JANSSON/ARKIV ?? PRAT ÖVER MAT. Att laga mat och samtidigt prata jämställdh­et och demokrati är ett bra sätt att lära sig mer om det svenska samhället, menar Studieförb­undet Vuxenskola­n.
Bild: SANNA JANSSON/ARKIV PRAT ÖVER MAT. Att laga mat och samtidigt prata jämställdh­et och demokrati är ett bra sätt att lära sig mer om det svenska samhället, menar Studieförb­undet Vuxenskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden