Hallands Nyheter

Expert vet hur man undviker ficktjuvar

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 anders.holmer@hn.se

Robert Ace vet hur man upptäcker en ficktjuv och hur tjuven lyckas norpa plånböcker och mobiler. Kunskapern­a blir kul inslag i hans trollerish­ower – men även nyttiga råd till den som inte vill bli bestulen.

– Jag började med att studera över hundra filmer på ficktjuvar på nätet som tagits av övervaknin­gskameror, berättar Robert Ace när vi träffas på Centralsta­tionen, när han kliver av tåget för att uppträda på The Dubliner.

– Efter att ha läst böcker om psykologi lärde jag mig känna igen ficktjuvar i folkmassor genom att studera rörelsemön­ster och kroppshåll­ning. Sedan följde jag efter dem i timmar för att se hur de agerade.

”Jag följde efter dem i timmar för att se hur de agerade”

ROBERT ACE

Han pratar om hur ficktjuvar ser sig om ofta, för att inte bli upptäckta, och i regel har blicken lite längre ner än andra för att spana in fickor och väskor.

– De kan låtsas titta på mobilen i en kö, för att dölja att de kollar på kortkoden kunden före slår in vid kassan.

– Ett klassiskt trick är att spilla kaffe eller gå emot någons jacka med en korv så att den man ska stjäla ifrån har allt fokus på kaffefläck­en eller att torka bort senap och ketchup.

Han demonstrer­ar på underteckn­ad hur det går att komma åt plånböcker och mobiler, även om de förvaras i ganska tajta framfickor.

– Om tjuven går in i någon och träffar benet med ett knä eller en fot så känner inte offret vad som händer vid fickan.

Han tipsar om att det ofta räcker det med små medel för att försvåra för tjuven. Exempelvis genom att göra det till något naturligt att hålla för knappsatse­n när man betalar. Eller att hålla en hand på framfickan när man är omgiven av folk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden