Hallands Nyheter

För helgbesöka­rna

-

ofta tycker jag att det är okej att använda elektriska ljus, men det blir inte levande på samma sätt som med andra ljus.

Även Patrik Blomberg, som är kyrkogårds­samordnare i Falkenberg­s kommun, är kritisk till ljusen som blir allt mer vanliga på kyrkogårda­rna runt om i landet.

– Jag är oroad över batterilju­sen som blir fler och fler för varje år. Det är ett problem i hela landet. Det är svårt för oss att hinna med att sortera och det är lätt hänt att batterier slinker med plasten ner i soporna. Om man tänker på miljöaspek­ten är det bättre om folk använder de traditione­lla ljusen, säger Patrik Blomberg.

En kyrkogårds­besökare som håller sig till de traditione­lla ljuslyktor­na är Varbergsbo­n Tomas Ingesten som på allhelgona­dagen var på plats på Sankt Jörgens kyrkogård. Han tycker allhelgona­helgen en fin tradition som han främst förknippar med omtanke.

– Vi ska hedra minnet av de som inte är med oss längre, det tycker jag behövs i dagens samhälle.

I DAG MELLAN klockan 10 och 14 är det öppet hus på Östra kyrkogårde­n och Sankt Jörgens kyrkogård i Varberg. Då har besökarna möjlighet att ställa frågor till personalen samt att få hjälp med att hitta rätt på kyrkogårda­rna. På Skogskyrko- * Allhelgona­helgen innehåller två helgdagar. * Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I år infaller alla helgons dag den 4 november. * Alla själars dag firas dagen efter alla helgons dag, på söndagen. Traditione­llt är det på alla själars dag man minns och hedrar sina döda närstående. Allhelgona­dagen infaller alltid den 1 november men är inte längre en helgdag.

Källa: gården i Falkenberg kommer det finnas personal på expedition­en i morgon, lördag, från klockan tio på förmiddage­n.

– Det är en viktig helg för oss och jag hoppas att folk är nöjda med vårt arbete när de kommer till kyrkogårde­n i helgen, säger Patrik Blomberg.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? möts av en prydlig miljö på Skogskyrko­gården.
Bild: JONATAN BYLARS möts av en prydlig miljö på Skogskyrko­gården.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TRADITION. På allhelgona­dagen smyckade Tomas Igesten gravar på Sankt Jörgens kyrkogård med lyktor och kransar.
Bild: ANNIKA KARLBOM TRADITION. På allhelgona­dagen smyckade Tomas Igesten gravar på Sankt Jörgens kyrkogård med lyktor och kransar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden