Hallands Nyheter

#metoo fick Lars att ryta ifrån

- FALKENBERG ANTON BERGLUND 010-471 52 51 anton.berglund@hn.se

Pensionäre­n Lars Brandel reagerar starkt på alla berättelse­r om sexuella trakasseri­er i svallvågor­na av #metoo. Nu vill han starta mansgruppe­r för att förändra beteendet.

Lars Brandel, 71, är nyinflytta­d i Falkenberg och har under veckorna sedan #metoo-kampanjen startade läst vittnesmål efter vittnesmål från kvinnor om sexuella trakasseri­er och övergrepp. Han började genast fundera på vad han själv kunde göra.

– Jag vill reagera och vad kan då jag en man som är pensionär göra? Då tänkte jag att vi äldre män kunde vara en förebild för de yngre. Vi har en erfarenhet från många olika saker, inte minst inom relationsb­iten. Att vissa män beter sig på det här sättet är förfärligt.

Redan för 20 år sedan startade Lars Brandel en mansgrupp i Helsingbor­g. Tanken är att grupperna ska vara en blandning av yngre och äldre män som kan mötas genom ett intresse.

– Jag vill bidra till att skapa fysiska och konkreta mötesplats­er. Här skapar #metoo ett fokus på en företeelse som är skrämmande och vi måste göra något.

Lars Brandell har redan kontaktat både Mötesplats Mölle och Svenska kyrkan för att se om det finns ett intresse för ett samarbete. Han tror att grupperna kan bli ett utbyte över generation­sgränserna.

– Vad jag vill är att lyfta frågan

och att det inte ska bli så tabubelagt. Tänk om vi också kunde få killarna att börja snacka om det här. Vågar jag och några till så öppnar vi kanske på sikt en dammlucka, säger Lars Brandel.

Han är medveten om att det här är ett problem som finns överallt i alla åldrar. Han minns tillbaka hur det var under hans egen uppväxt.

– Det har alltid funnits. Jag var ute och dansade mycket när jag var ung. Det var rätt mycket alkohol och det förekom både synligt och osynligt. Det var ett manspatria­rkat som det stänkte om det. De få kvinnor som tog sig fram blev ännu hårdare trampade på.

Nästa steg för Lars Brandel är att hitta en lokal. Konceptet kalllas Makerspace där man skapar en verkstadsl­iknande miljö som upp- muntrar till delning av kunskap. Lars tror att mycket är vunnet om män klarade av att prata om känslor.

– Jag har själv också suttit på kammaren och grubblat och mått skit. Om de män som beter sig på det här sättet kunde tänka om hade vi kommit närmare att lösa ett strukturel­lt problem.

Målet är tydligt och ambitionen är det inget fel på. Lars Brandel skulle gärna involvera högstadies­kolorna i kommunen.

– Jag vill uppnå att fler män mår bra och att kvinnor inte blir behandlade illa. Jag och mina medbröder ska bli förebilder. Vill du hänga med är det bara att höra av dig till mig.

 ??  ?? INITIATIV. Lars Brandel vill starta mansgruppe­r över generation­sgränserna.
INITIATIV. Lars Brandel vill starta mansgruppe­r över generation­sgränserna.
 ?? Bild: ANTON BERGLUND ??
Bild: ANTON BERGLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden