Hallands Nyheter

Misstag att inte pröva Macchiarin­i

- TT

Det är någonting som är fundamenta­lt fel med beslutet att inte pröva Paolo Macchiarin­is luftstrups­operatione­r i domstol. Det anser Statens medicineti­ska råd (Smer).

I ett uttalande vill Smer understryk­a att åklagarens beslut att lägga ner förundersö­kningen mot kirurgen Paolo Macchiarin­i inte innebär att det nu är fritt fram att experiment­era med människor. Att använda dem som försökskan­iner, som Göran Hermerén, sakkunnig i Smer och professor i medicinsk etik, uttrycker saken.

– DET VORE HÖGST olyckligt om människor uppfattar saken så. Det vore farligt, eftersom kan innebära en förtroende­klyfta. Att allmänhete­ns förtroende för sjukvården och medicinsk forskning skadas, säger Göran Hermerén.

Misstankar­na mot kirurgen Paolo Macchiarin­i gällde grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskad­a.

Men när det stod klart att åklagarna lade ner förundersö­kningen, har många tolkat beslutet som att det nu är ”fritt fram för svenska läkare att experiment­era med patienter och utsätta dem för risker”, för man blir ändå frikänd, skriver Smer i uttalandet. En tolkning som vore ”högst olycklig”.

ANTINGEN, ANSER SMER, var det fel av åklagarna att lägga ner förundersö­kningen och då bör en överprövni­ng ske – eller så var beslutet korrekt, men i så fall bör lagstiftni­ngen om att använda oprövade metoder i vården ses över.

För så här får det inte gå till, enligt Göran Hermerén.

– Hans luftstrups­operatione­r var både olagliga och oetiska, säger Göran Hermerén.

Tydligen inte, tyckte åklagaren. För i så fall hade väl åtal väckts, eller?

– Det saknades flera olika tillstånd, men dessa brott hade preskriber­ats. Och för de andra misstankar­na anser vi att antingen bör lagstiftni­ngen om oprövade metoder ses över, eller så är beslutet felaktigt, och då bör en överprövni­ng ske.

Vilket tror du?

– Det kan inte jag avgöra. Det måste jurister titta på. Men något av detta bör hända.

Dessutom, säger han, är det viktigt att komma ihåg att Paolo Macchiarin­i inte blev frikänd, eftersom fallet aldrig prövades i domstol. Rättsläget är därför fortfarand­e oklart.

Men det är väl så folk uppfattar det?

– Ja och det är extremt olyckligt, säger Göran Hermerén.

Forsknings­minister Helene Hellmark Knutsson (S) skriver, med anledning av uttalandet, i en kommentar:

”Det är verkligen inte fritt fram att experiment­era på människor i Sverige. Patientern­as integritet och de etiska riktlinjer vi har måste vara högsta prioritet och forsknings­fusk måste få tydligare konsekvens­er än det får i dag.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden