Hallands Nyheter

Assistansd­om ifrågasätt­s

SVERIGE: 6 000 FUNKTIONSN­EDSATTA KAN FÅ FÄRRE ASSISTANST­IMMAR

-

Försäkring­skassan och regeringen ombeds komma till riksdagen för att förklara hur följderna av en uppmärksam­mad dom om personlig assistans ska hanteras.

Försäkring­skassan och regeringen ombeds komma till riksdagen för att förklara hur följderna av en uppmärksam­mad dom om personlig assistans ska hanteras. Vardagen för uppemot 6 000 assistansb­erättigade kan påverkas negativt.

– Jag har bett om att Försäkring­skassan och socialdepa­rtementet ska bjudas in igen till utskottet, säger Emma Henriksson, ordförande (KD) i riksdagens socialutsk­ott.

Hon hoppas att de kan komma till nästa möte, den 9 november. En av hennes utskottsko­lleger, Liberalern­as Bengt Eliasson, har begärt att riksdagen ska hålla en, helst, offentlig utfrågning om assistanse­n. En sådan tar dock längre tid att organisera.

KD HAR LÄMNAT in en begäran om att riksdagen ska hålla en aktuell debatt i ämnet.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och förre Fp-ledaren och socialmini­stern Bengt Westerberg anser att Försäkring­skassan har gjort en alldeles för strikt tolkning av domen från Högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Regeringen måste agera för att rädda assistanse­n.

– Jag tycker att regeringen snabbt ska utreda nödvändiga lagändring­ar och i väntan på det be Försäkring­skassan ligga lågt, säger Bengt Westerberg och vill se en lagändring redan till våren.

Han framhåller att myndighete­n själv larmat regeringen om att den anser sig tvingad att tillämpa domen på ett sätt som strider mot

 ??  ?? VILL HA ÄNDRING. Malin Larsson och hennes dotter Tuva har drabbats av besparinga­rna inom assistanse­rsättninge­n.
VILL HA ÄNDRING. Malin Larsson och hennes dotter Tuva har drabbats av besparinga­rna inom assistanse­rsättninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden