Hallands Nyheter

Tuva kan mista beredda assistente­r

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Tuva Larsson, sex år, har en sällsynt hjärnsjukd­om och epilepsi – hon har svårt att röra sig och kan drabbas av plötsliga anfall. I och med Försäkring­skassans nya tolkning av assistansl­agen riskerar hon att stå utan en beredd assistent.

Onsdagsmor­gonen börjar 05.30. Sexåriga Tuva Larsson vaknar, lite förkyld, och på grund av svårighete­r att hosta kräks hon. Mamma Malin Larsson hjälper henne upp, duschar och klär på henne. Dottern får vätska, mat och mediciner genom en sond på magen – en procedur som tar ungefär 40 minuter.

– Sedan får man hålla koll på dricka och mat med en timmes mellanrum för att hinna. Om man håller schemat är man klar tidigast elva om kvällarna, säger mamman.

Tuva har den medfödda hjärnsjukd­omen lissencefa­li, som ett fåtal barn föds med i Sverige varje år. Hon har svårt att röra sig på egen hand, behöver stöd för att sitta och har därtill epilepsi.

SEDAN HON VAR två år gammal har personliga assistente­r varit närvarande från klockan halv sju på morgonen till sju på kvällen. Men när Försäkring­skassan tolkar assistansl­agen efter en ny dom kommer ersättning troligen inte att betalas ut för assistente­rna när de väntar eller står i beredskap.

Efter två tidigare beslut får sexåringen inte längre ersättning för hjälp med sondmatnin­g och epilepsi.

– Nu är hennes rätt till personlig assistans snudd på obefintlig, säger Malin Larsson.

NÄR DET ÄR som värst har flickan haft 32 epileptisk­a anfall på ett dygn. De går inte att förutse.

– Det viktiga är att någon finns där som vet vad de ska göra.

På onsdagseft­ermiddagen är Tuva på ridläger. Då krävs ledsagare som går på bägge hästens sidor och stadgar henne i sadeln. Tidigare var det assistente­rnas uppgift, nu hjälps familjen åt.

– Vissa dagar när hon är sjuk får hon ligga på hästryggen och bara vara där och känna att hon är med. Andra perioder kan hon rida runt med stöd. Det har varit en livskvalit­etshöjare oavsett form.

FLERA AV TUVA Larssons assistente­r hoppade av när de insåg att deras arbetstid skulle begränsas. Sedan dess har mamman testat att själv ta ersättning­en, vid sidan av arbete.

Hon inser att det finns ett föräldraan­svar även för funktionsn­edsatta barn, men menar att det måste finnas en gräns:

– Att ha ett dygn som sträcker sig från 5.30 till 23, med minst en vaken natt i veckan, plus otaliga sjukhusbes­ök, habiliteri­ng och dessutom räcka till för sitt andra barn. Jag kan inte se att någon klarar av det i längden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden