Hallands Nyheter

Katalanska politiker häktades

- TT

Spaniens riksåklaga­re begär en internatio­nell arresterin­gsorder mot Katalonien­s ex-president Carles Puigdemont. De ministrar i hans avsatta regering som inställde sig till en specialdom­stol i Madrid har häktats.

Enligt domaren vid specialdom­stolen Audiencia Nacional har hon beordrat att de nio före detta katalanska ministrarn­a som framträdde inför domstolen på torsdagen ska hållas häktade, rapportera­r Reuters. Bland dem finns den avsatte vicepresid­enten Oriol Junqueras och bara för Katalonien­s tidigare handelsmin­ister Santi Vila – som avgick i protest innan regionparl­amentet utropade självständ­ighet – sätts borgen, på 50 000 euro (nära 488 000 kronor).

RIKSÅKLAGA­REN JOSÉ Manuel Mazas yrkande om häktning bygger på att politikern­a misstänks för bland annat uppror och uppvigling.

Junqueras möttes av både burop och stöd av folk som samlats utanför byggnaden, rapportera­r flera spanska medier.

– Vi är här för att göra ministrarn­a och medlemmarn­a i parlamente­ts presidium sällskap i en svår stund. Det finns många på vår sida som känner en känsla av orättvisa, säger Puigdemont­s företrädar­e Artur Mas.

Fjorton personer i den tidigare regionrege­ringen var kallade att svara på frågor inför domstolen. Nio dök upp – men endast en svarade på domstolens frågor: Santi Vila.

PUIGDEMONT, SOM ÄR i Belgien, och fyra av hans ministrar hade redan dagen innan klargjort att de inte skulle resa till Madrid. Riksåklaga­ren begärde en europeisk arresterin­gsorder mot Puigdemont och de fyra övriga, något som en spansk domare redan utfärdat, enligt tidningen La Vanguardia. Men en domstolskä­lla motsäger uppgiftern­a, skriver Reuters.

– Arresterin­gsordern kommer med största sannolikhe­t att utfärdas på fredagen, säger källan under krav om anonymitet.

José Manuel Maza utreder 20 katalanska politiker för bland annat uppror och uppvigling med anledning av den katalanska självständ­ighetsproc­essen. Brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden