Hallands Nyheter

Trump vill se Saipov dömd till dödsstraff

- TT

USA:S president Donald Trump vill att mannen som misstänks för terroratta­cken i New York döms till döden. Inspirerad av Islamiska statens filmer planerade Sayfullo Saipov dådet ett helt år i förväg.

”Han dödade 8 personer, skadade 12 svårt. BORDE DÖMAS TILL DÖDEN!”, twittrar presidente­n. Trump hänvisar även till att Sayfullo Saipov sagt sig vara nöjd med attacken och uttryckt en önskan om att hänga upp en Is-flagga på sitt sjukhusrum.

29-årige Saipov skottskada­des när han greps efter attacken, men utredarna har kunnat förhöra honom på sjukhuset. Den misstänkte terroriste­n säger att det var ett medvetet val att slå till på hal- loween eftersom många människor skulle vara utomhus och han ville döda så många som möjligt.

Sayfullo Saipov kommer från Uzbekistan och har bland annat arbetat som chaufför. Han kom till USA på laglig väg 2010, när han fick sitt arbetsvisu­m genom ett slags lotteri.

HAN ANKLAGAS NU formellt i en federal domstol på Manhattan för att ha orsakat åtta människors död, för att ha agerat utan hänsyn till människors säkerhet och för att ha stöttat terrororga­nisationen IS. Han fördes in i domstolen i rullstol.

Justitiemi­nister Jeff Sessions sade på torsdagen han stöder Trumps krav på att visumlotte­riet avskaffas.

Den misstänkte gärningsma­nnen uppger att han hade planerat en attack i ett år. Planen var att fortsätta till Brooklyn Bridge för att försöka köra på fler personer. I * Klockan 15.05 i tisdags körde en man i en hyrd pickup in på cykelbanan nära Houston Street på sydvästra Manhattan i New York. Under färden blev flera cyklister och gående påkörda.

* Vid Chamber Street körde pickupen in i en skolbuss och skadade två vuxna och två barn.

* Efter krocken gick den misstänkte ut med två skjutvapen. En polis konfronter­ade och sköt honom. Gärningsma­nnen fördes skadad till sjukhus. På platsen hittades ett luftvapen och ett paintballv­apen.

* Sex personer bekräftade­s döda på plats, medan två fördes till sjukhus där de avled av sina skador.

* Ytterligar­e minst tretton personer skadades. För tre av dem är tillstånde­t kritiskt. Källa: Polisen förhör berättar han att han inspirerat­s av Is-videor han tittat på i mobiltelef­onen.

Två månader före dådet hyrde han en lastbil för att öva på körningen enligt en inlaga till domstolen.

ENLIGT VITA HUSET klassas Saipov som en ”fientlig stridande” (enemy combatant). Det kan innebära att han ställs inför militärdom­stol i exempelvis Guántanamo på Kuba utan vissa rättighete­r som brottsmiss­tänkta har i civil domstol. Formellt kan regeringen fortfarand­e besluta om detta, även om det knappast hänt förut.

Sessions säger dock att regeringen kommer att använda alla medel som står till buds för att straffa terroriste­r, ”inklusive lagföring (i vanlig) domstol och i Guántanamo Bay”.

 ?? Bild: TT, TWITTER ?? TALAR KLARSPRÅK. USA:S president Donald Trump skriver på Twitter att mannen som misstänkts för terrordåde­t i New York borde dömas till döden.
Bild: TT, TWITTER TALAR KLARSPRÅK. USA:S president Donald Trump skriver på Twitter att mannen som misstänkts för terrordåde­t i New York borde dömas till döden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden