Hallands Nyheter

Här är annonserna som Ryssland köpte

- SOFIA ERIKSSON TT

Möten mot Hillary Clinton, stöd för – men även motstånd mot – rörelsen Black Lives Matter samt uppmaninga­r att rösta på Donald Trump. Det är innehållet i några av de annonser med ryska kopplingar som köptes på Facebook inför och efter presidentv­alet i USA 2016.

Amerikansk­a kongressle­damöter har offentligg­jort ett urval av de Facebook-annonser som kopplas till ryska officiella försök att påverka den politiska processen under och efter det amerikansk­a presidentv­alet.

De teman som berörs i annonserna varierar – men förenas i en uppenbar strävan att försöka piska upp politiska spänningar genom att beröra heta frågor.

OMKRING 34 000 ANHÄNGARE till Donald Trump fick se en annons som krävde att rivalen Hillary Clinton skulle strykas från valet, skriver nyhetsbyrå­n AP. Men här finns också exempel som manar till stöd för Clinton, för att ”rädda amerikansk­a muslimer”.

Andra annonser uppmanar användarna att ”gilla och dela om ni

ITALIEN MINDES SINA AVLIDNA

vill ha ett burkaförbu­d i Amerika” och anklagar Black Lives Matterröre­lsen för en ”fruktansvä­rd attack mot polisen”. En annons, som lockade nästan 50 000 personers intresse, gjorde reklam för en demonstrat­ion på temat ”inte min president” efter det att Trump hade vunnit valet.

Enligt de amerikansk­a underrätte­lsetjänste­rna utgjorde sociala medier en del av en omfattande rysk insats för att påverka valet till förmån för Donald Trump.

Facebook har identifier­at omkring 3 000 annonser med kopplingar till ett ryskt propaganda­företag. Annonserna har lämnats över till kongressen där företrädar­e för det sociala nätverket samt Google och Twitter har grillats av ledamötern­a.

DE SOCIALA MEDIEFÖRET­AGEN kritiseras för att de inte gjorde mer för att bekämpa försöken att sprida desinforma­tion genom dem.

– Amerika, vi har ett problem. Vi har de smartaste hjärnorna från techsamhäl­let här och ändå kunde Ryssland förvandla era plattforma­r till vapen för att splittra oss, lura oss och smutskasta demokratin, sade demokraten Jackie Speier i ett av kongressut­skotten, enligt The New York Times.

Den ryska regeringen förnekar att den har försökt att påverka valet. miljarder kronor – så mycket väntas den amerikansk­a statsskuld­en öka när republikan­erna i representa­nthuset föreslår den största skatterefo­rmen på 30 år. Efter många turer presentera­s nu förslaget vars finansieri­ng har splittrat partiet. När Donald Trump kampanjade för att bli USA:S president var en ny skatterefo­rm ett av hans viktigaste vallöften.trump har lovat historiska skattesänk­ningar för det amerikansk­a folket. (TT)

 ?? Bild: JON ELSWICK/TT ?? FACEBOOOK-PROPAGANDA. Ett urval av de annonser som kopplas till ryska försök att störa och påverka det amerikansk­a presidentv­alet.
Bild: JON ELSWICK/TT FACEBOOOK-PROPAGANDA. Ett urval av de annonser som kopplas till ryska försök att störa och påverka det amerikansk­a presidentv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden