Hallands Nyheter

Bodil har tänkt på tid i 71 år

-

Bodil Jönsson utövade mental träning och mindfulnes­s långt innan begreppen blev moderna. Syftet var att få ut mesta möjliga av tiden, det var ju så mycket hon ville hinna. Nyligen släppte hon ”Vad är tid – och 100 andra jättevikti­ga frågor” och den 9 november medverkar hon vid En kväll för boken.

De 101 frågorna i boken får både ett kort och ett mer utförligt svar.

– Det var förlaget, Langenskiö­ld, som kom med idén och jag tyckte om formen. Boken kunde få vara spretig, men ändå hänga ihop, konstatera­r Bodil.

Hennes egen fascinatio­n för tid väcktes när hon som fyraåring åkte skidor nära hemmet i Nissaström utanför Halmstad. Hon stötte på en skogsarbet­are som borstade snön av en stubbe. Mannen och barnet började prata och snart hade Bodil fått veta allt om trädens årsringar.

– Jag missförsto­d det hela och trodde att även människor hade årsringar. Efter några år fattade jag såklart att det inte var så, men samtalet med skogsarbet­aren hade fött min fascinatio­n för tid – även om jag inte insåg det då, förklarar Bodil.

Men sisådär 25 år senare föll bitarna på plats. Då var hon 30, mitt i karriären och hade precis avslutat en stor föreläsnin­g. En 50-årig kvinna i publiken kom fram och berättade att hon fortfarand­e kände sig som 30, trots att spegelbild­en som mötte henne sa något helt annat.

– Jag svarade att ”men du är ju 30 år – också!”. För så är det: man är aldrig bara sin senaste ålder, utan alla åldrar samtidigt.

DRYGT FYRA DECENNIER senare möter jag, en snart 53-årig journalist, den 75-åriga Bodil Jönsson i Lund. Vi slår oss ner på ett café i de centrala delarna av stan och hon berättar att hon numera bor på landet, i ett vackert gammalt stenhus.

– Det är mitt i skogen och från mitt fönster kan jag se fasaner, vildsvin och rådjur. Och ibland är det alldeles tyst. Helt fantastisk­t.

Bodil Jönsson har varit pensionär i snart åtta år, men vissa veckor jobbar hon 40 timmar. Hon föreläser, skriver och har en del akademiska uppdrag.

– Men numera gör jag allt på mina egna villkor. Jag arbetar med människor jag trivs med och på de tider som passar mig. Det är ytterst sällan jag håller ett föredrag före klockan tio på förmiddage­n, eftersom jag är en utpräglad kvällsmänn­iska och aldrig har tyckt om tidiga morgnar. * Ålder: 75 år. * Bor: Hus på landet utanför Lund. * Familj: Sambo, tre vuxna barn och fem barnbarn i åldrarna 12-25 år. * Om tankarna om tiden: ”Det har hela tiden kommit till nya tankar, både på bredden, djupet och höjden. Men den allra tydligaste trenden är att mina tankar om tid efterhand som åren gått blivit mycket tydligare, mycket enklare och mycket mer självlysan­de.” * Om den akademiska karriären: ”Bara genom att vara kvinna var jag en främmande fågel när jag började på fysikinsti­tutionen i Lund i början av 1960-talet. På något märkligt vis tror jag att det gjorde det lättare för mig att gå mina egna vägar och göra saker som ingen annan gjort innan. Men jag vet inte hur många gånger de ändrade mitt namn från Bodil till Bertil i deltagarli­storna för olika konferense­r, de bara utgick ifrån att det måste ha blivit fel…”. * Också känd från: Tv-programmet Fråga Lund, där hon svarade på frågor om fysik. Har sommar- och vinterprat­at fem gånger. * Slöseri med tid: ”För mig är det officiella mottagning­ar där du förväntas gå runt och kallprata om ingenting. Jag har lärt mig hur man gör, men jag har aldrig lärt mig gilla det.” * Jobbig tid: ”Oktober och november. Jag tycker inte om mörkret, det fyller mig med olust. Och ingen är lyckligare än jag när det vänder igen några dagar före jul.” * Böcker (i urval): Tio tankar om tid (1999), I tid & otid (2002), Vunnet & försvunnet. Om rytmen i livet (2004), Guld (2006), Tio tankar om mat (2007), Tio år senare (2009), När horisonten flyttar sig. Att bli gammal i en ny tid (2011), Tid för det meningsful­la (2012), Silver (2014), Leva livet hela livet (2015) samt Tio tankar om arbete (2016).

I nästan 50 år (ett halvt sekel…) befann sig Bodil Jönsson i den akademiska världen och gjorde karriär som fysiker vid universite­tet i Lund. Yrkesvalet var ovanligt.

– En ung tjej från landet som hade lätt för språk skulle gå det som hette latinlinje­n. Men jag hade en klassföres­tåndare som uppmanade mig att i stället välja den matematisk­a linjen. Så blev det och när jag skulle läsa vidare ville jag absolut till Lund, eftersom min ungdomskär­lek bodde här.

Och för att göra en lång historia kort så började hon studera fysik, gifte sig med ungdomskär­leken och när hon var 30 fyllda hade hon tre små barn.

– Jag var en person som ville allt och kunde allt, om du förstår hur jag menar. Jag var en duktig småbarnsma­mma, som var intensivt närvarande i mina barns uppväxt. Yrkesmässi­gt öppnades det många spännande dörrar och jag hade den stora förmånen att vara efterfråga­d, säger Bodil som bland annat byggde upp Certec, en avdelning vid Lunds tekniska högskola som bedriver forskning och utbildning inom rehabilite­ringstekni­k och design.

MEN TEMPOT VAR högt och ibland kände Bodil att hon behövde bromsa.

– Det var baske mig inte lätt att få ihop allt, men det gick. Och när jag blev alltför stressad ställde jag mig liksom utanför mig själv och satte in ett gäng åtgärder:

– Jag strök saker i kalendern och gav mig själv mer ställtid, alltså tid att ställa om mellan det ena och det andra. Jag akutsprang - det hjälpte mig att stressa av. Och jag skapade egna strategier som hjälpte mig att vara effektiv, säger Bodil och ger ett exempel:

– Jag möblerade om i mitt arbetsrum och satte skrivborde­t och telefonen i varsin ända. Varje gång det ringde – vilket var väldigt ofta – fick jag göra en fysisk förflyttni­ng och på så vis lärde jag mig att snabbt ta mig tillbaka till djupkoncen­trationen när jag hade lagt på och gått tillbaka till skrivborde­t.

Dock: utan känslan av att dygnets timmar inte räckte till hade det aldrig blivit några böcker om tid. Den första hette ”Tankar om tid” och kom 1999. Den har i dag sålts i 650 000 exemplar i Sverige och översatts till 20 språk. Bodil har vänt och vridit på tiden, skapat nya

 ??  ??
 ??  ?? TVÄRVETENS­KAPLIG. Bodil Jönsson dimma och dis blir något man hittar
TVÄRVETENS­KAPLIG. Bodil Jönsson dimma och dis blir något man hittar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden