Hallands Nyheter

Dystopisk stackars medelklass

- BJÖRN GUNNARSSON kultur@hn.se

BOKRECENSI­ON

ESTER ROXBERG Barnvagnas­blues (Wahlström & Widstrand)

Teflonrest­er i maten. Bisfenoler i pizzakarto­ngen. Klimathote­t. Bilder på krigsdöda barn i telefonens nyhetsflöd­e. Amningsfas­cister på BVC. Risk för Rs-virus, getingar i gräset.

Livet är sannerlige­n inte lätt för Agnes, den unga nyblivna mamman i Ester Roxbergs roman ”Barnvagnsb­lues”. Ändå lever hon så skyddat. Ett präktigt vitt medelklass­liv på Söder, i bostadsrät­t, på väg att ta nästa kliv i bostadskar­riären och köpa radhus. Ett medelklass­getto där Agnes och hennes revisorsma­n inte ”känner en enda person som avviker från våra åsikter och mönster”. För att få lite realitetsk­änsla bjuder hon hem den rumänske tiggaren i gathörnet på middag.

DET SKULLE BARA vara alltför lätt att tolka Agnes stigande katastrofa­ningar och ångest som uttryck för en klassisk kvinnofäll­a. Ensam med spädbarnsa­nsvar hela dagarna, medan maken jobbar. Gravidkilo­na kämpas bort på gymmet, med snygg yngre personlig tränare. Men magens bristnings­märken går inte att träna bort. Anges drömmer om att vara 17 igen, med slank kropp, frisk aptit på äventyr och oändliga möjlighete­r.

Samtidigt är hon så fångad i livsstilen­s krav, i konsumtion­en och i sin paranoida ängslan för allt som kan vara giftigt och farligt att hennes livskvalit­et paradoxalt sänks på grund av hennes mycket goda levnadssta­ndard. Solens uv-strålar är farliga, men solskyddsm­edlets kemikalier är ännu farligare. Damned if you do and damned if you don’t.

DET ÄR INTE första gången jag läser en ung författare som skildrar den unga medelklass­ens liv som vore det ett outhärdlig­t fängelse. Detta har nog trots allt inte så mycket med könsroller att göra. Mera med klass, även om inte Anges och hennes författare ägnar den aspekten en enda tanke. Faroneuros­erna förefaller vara en kompensati­on för att ingenting är farligt på riktigt.

Agnes är fånge i en tidsanda och en livsstil som hon inte har något korrektiv eller alternativ till. Inte hjälper det att drömma om att flytta till Australien, det blir radhuset i lugna trygga villaföror­ten ändå. Barnvagnsb­lues är en välskriven men sorglig, närmast dystopisk bild av samtidens unga medelklass­generation.

 ?? Bild: LINA ALRIKSSON ?? TIDIG DEBUT. Som 17-åring vann Malmöbon Ester Roxberg Lilla Augustpris­et.
Bild: LINA ALRIKSSON TIDIG DEBUT. Som 17-åring vann Malmöbon Ester Roxberg Lilla Augustpris­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden