Hallands Nyheter

Jonny Bode en svårlöst gåta

- MATS JOHNSON

Regi:

Kupletten En herre i frack, som både Gösta Ekman (den äldre) och, långt senare, Jan Malmsjö sjungit, och de snuskiga och väldigt barnförbju­dna sångerna på LPskivan Bordellmam­mas visor (1968) gör att Johnny Bode (1912-83) inte är helt bortglömd, men någon framträdan­de plats i den svenska musikhisto­rien har inte den här sångaren och kompositör­en.

Mest beroende på att Bode var mer eller mindre omöjlig att ha att göra med. Han var en bedragare och mytoman. Han svek sina nära och kära, gång på gång. Han kunde bjuda flott på krogen, för att sedan ta en springnota. Han blev bespottad för sina nazistsymp­atier. Han åkte in och ut från mentalsjuk­hus, och blev omyndighet­sförklarad. Han gick från operett till pornografi. För att dra in stålar?

Ett märkligt livsöde, som hade kunnat bli en filmskröna i stil med Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann, men Ingen tid för kärlek är en dokumentär gjord i traditione­ll stil.

Filmaren Bo Sjökvist, som tar gott om plats framför kameran, träffar sångerskan Lillemor Dahlqvist (det är hon som tillsamman­s med Bode sjunger Bordellmam­mas visor) och medlemmar i det lite udda Johnny Bodesällsk­apet. Det finns intervjuer med huvudperso­nen inspelade på band, men inte

DOKUMENTÄR

INGEN TID FÖR KÄRLEK – EN FILM OM JOHNNY BODE

Bo Sjökvist, Sverige, 2017 (76 min)

så värst många rörliga bilder.

Jag tycker inte att filmen lyckas komma riktigt nära artisten eller privatpers­onen bakom masken. Johnny Bode förblir något av en gåta, och en svårlöst sådan.

 ??  ?? JONNY BODE.
JONNY BODE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden