Hallands Nyheter

Efter #metoo.

Lars Brandel fick nog efter att läst flera vittnesmål från kvinnor om sexövergre­pp. Nu vill han starta mansgruppe­r och förändra mäns beteende.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Det är högsäsong på Gekås och nästan varje dag grips någon för stöld eller snatteri. Vad många inte tänker på, speciellt ungdomar, är följderna. Till exempel när man ska söka jobb.

Nu är förstås inte Gekås ensamt om att drabbas av snatterier och stölder. Men eftersom varuhuset har tiotusenta­ls besökare dagligen är det kommunens i särklass mest utsatta företag. Varje år stjäls det får tiotals miljoner kronor. Nästan varje dag får polisen komma dit och ta hand om personer som ertappats av väktare.

– DET TILLHÖR daglig verksamhet kan man nästan säga. Kanske inte lika mycket i januari då det är lågsäsong. Men det är oerhört vanligt och en fråga som man måste jobba med ständigt. Höstlovsve­ckan är till exempel historiskt varuhusets största försäljnin­gsvecka på året, berättar Boris Carlsson som är säkerhetsc­hef på Gekås.

Han tycker sig märka en ökning av problemet på senare år och är bekymrad.

– Någonting som jag tycker är oroande är att folk inte tycks vara medvetna om konsekvens­erna om man åker fast. Särskilt när det gäller ungdomar. Det hamnar i papperen och går inte att skaka av sig utan vidare. Det är inte bra att ha i sitt cv när man kanske ska söka sommarjobb eller ge sig ut i arbetslive­t.

Gekås har kameraöver­vakning inne i varuhuset och skulle gärna ha det på utsidan också. Men där gör lagstiftni­ngen att det är be- tydligt svårare utomhus. Värdet av att kunna använda det i brottsbekä­mpning vägs mot risken för integritet­skränkning.

– Frågan är lite komplex då det handlar om i vilket sammanhang man använder det. Men jag hoppas att regelverke­t mjukas upp i det här fallet då det är till nytta för allt och alla att använda det i förebyggan­de syfte. Även i efterhand skulle det hjälpa polisen enormt i deras arbete om de kan titta på bilder som vi kan delge dem, menar Boris Carlsson.

FÖRETAGET HAR BEVAKNING av väktare dygnet runt alla dagar på året.

– Som mest har vi tretton väktare i tjänst på dagtid. De finns både inne i varuhuset och utanför. Att de syns med uniform skapar trygghet för våra besökare. Väktarna vaktar inte bara utan fungerar lite som värdar också, säger Boris Carlsson.

Han upplever att man har ett gott samarbete med polisen även om man skulle önska ännu större närvaro från deras sida.

– Man vill ju lösa saker tillsamman­s och ge dem förutsättn­ingar att jobba med. Vi lyckades ju gemensamt ta ligan som stal från parkeringe­n. Man lyckades även gripa ligan som stal kosmetika inne i varuhuset för 146 000 kronor. Med fem miljoner besökare årligen händer det saker som aldrig förr på Gekås och runt samhället.

GRÄNSEN MELLAN SNATTERI och stöld är om det handlar om varor för mer än tusen kronor som tillgrips. Men oavsett värdet hamnar man i myndighete­rnas papper. Även polisen har märkt att det tycks vara en ökande likgiltigh­et för konsekvens­erna.

– Det blir vanligare och vanligare i dag att arbetsgiva­re begär ut uppgifter ur brottsregi­stret och då finns du där även om du snott en grej för en femtiolapp. Att stjäla för en struntsumm­a kan få konsekvens­er länge då uppgiftern­a ligger kvar i många år, konstatera­r stationsin­spektör Anders Persson på polisen i Falkenberg.

– Tekniken går framåt och det blir svårare och svårare att stjäla. Går du ut och larmbågarn­a ljuder så är det svårt att komma undan.

Stölder från bilar på parkeringe­n är också ett problem. Polisens uppmaning är att man ska kontroller­a att fordonet är låst och framför allt att inte lämna värdesaker synligt så att det frestar tjuvarna.

 ??  ??
 ?? Bild: HÅKAN JOHANSSON ?? HÖGSÄSONG. Det är alltid trångt på parkeringe­n närmast varuhuset, men höstlovsve­ckan är historiskt den största försäljnin­gsveckan på året.
Bild: HÅKAN JOHANSSON HÖGSÄSONG. Det är alltid trångt på parkeringe­n närmast varuhuset, men höstlovsve­ckan är historiskt den största försäljnin­gsveckan på året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden