Hallands Nyheter

Gekås blir ägare till skyskrapa

Planerna för höghuset vid Halmstadvä­gen stiger mot höjden. Detaljplan­en är fastställd och fastighete­n är redan såld till Gekås.

- Lena Lyxell 010-471 52 68 ∙ lena.lyxell@hn.se

Fullmäktig­e godkände nyligen planerna för ett 16 våningar högt hus på Halmstadvä­gen i Falkenberg. Gekås är nya ägare till projektet som kan vara klart om två år.

Kommunfull­mäktige godkände nyligen detaljplan­en för kvarteret Växthuset, där den lokala Vesterhavs­gruppen vill bygga ett höghus med 16 våningar som är 59 meter högt. Höghuset är tänkt att byggas där det i dag ligger en Circle Kmack, utmed Halmstadvä­gen.

EN MAJORITET AV ledamötern­a var positiva, men några hade frågor om projektet och ville inte godkänna planen. Per Sjövall (V) tyckte att ett höghus med 16 våningar skulle sticka ut för mycket.

– Det passar inte in i miljön. Jag tycket att åtta våningar, som de andra höghusen utmed Halmstadvä­gen har, räcker, förklarade Per Sjövall som också hade frågor om hur Räddningst­jänsten ska klara av en brand i ett så högt hus och hur parkeringe­n för alla de nya bostäderna ska lösas.

– Det är redan i dag enormt stora problem med parkeringa­r i det området.

KOMMUNRÅDE­T MARI-LOUISE Wernersson (C) kom med lugnande besked. Hon förklarade att när det byggs ett så högt hus bygger man in utrymnings­vägar som gör det möjligt för de boende att ta sig ut. Hon välkomnade tillskotte­t av nya bostäder.

– Det är precis vad vi behöver. Det

”Vi har sålt projektet till Gekås. Vi kände att projektet blev så stort och dyrt och jag har ju vissa kontakter med Gekås”

BORIS LENNERHOV talesperso­n för projektet

kommer att bli hyresbostä­der och det har vi en lång kö till i Falkenberg. Höghuset blir ett landmärke när man kommer in i Falkenberg.

Tore Holmefalk (C) förklarade att parkerings­platser till de nya bostäderna ska finnas i källaren och Jan Berge (M P) hade läst på om brandskydd­sbestämmel­serna och förklarade att man vid bygge av ett så hus måste det finnas dubbla trapphus.

– Detta är ett spännande projekt, förklarade han.

PER SJÖVALL STOD fast vid sitt motstånd och förklarade att han inte är emot höga hus i allmänhet. De som byggts vid stationen tyckte han till och med kunde varit högre. Men ett höghus vid Halmstadvä­gen passar helt enkelt inte in.

Hans tankar fick Sara-lena Bjälkö (SD) att tänka om. Hon förklarade att hennes parti tänkt bifalla planen, men när hon hört Sjövalls synpunkter blev hon tveksam.

– Jag har bekanta som bor i höghusen på Kristinesl­ätt och de säger att de känner av vinden när det blåser mycket. Är det rätt att bygga såhär högt?

Opposition­srådet Per Svensson (S) berättade att den som vill ha en bild av hur det kommer att se ut när huset står färdigt kan åka till Nyhem i Halmstad där förlagan till huset finns.

NÄR HÖGHUSET ÄR färdigt kommer att ha 135 lägenheter. Strandhäls­an flyttar in på 2000 kvadratmet­er på bottenvåni­ngen och en trappa upp kommer det att finnas kontorsutr­ymmen. Byggtiden beräknas till cirka ett och ett halvt år. Byggstarte­n är planerad till våren.

– Hittills har det inte varit några överklagan­den så vi räknar med att arbetet ska kunna påbörjas i mars, säger Boris Lennerhov, delägare i Vesterhavs­gruppen och talesperso­n för byggprojek­tet.

HAN BERÄTTAR ATT allt förarbete är klart och att macken är uppsagd och försvinner vid årsskiftet. Därefter ska marken saneras innan bygget kan påbörjas.

– Vi har sålt projektet till Gekås. Vi kände att projektet blev så stort och dyrt och jag har ju vissa kontakter med Gekås. Gekås har ju flera andra projekt med hyresrätte­r redan, säger Boris Lennerhov som sitter i styrelsen för Gekås AB och tidigare har varit vd och koncern-vd

Om tre veckor fastställs planen som fram till dess kan överklagas.

Gekås är redan igång med bostadsbyg­gande i Falkenberg. På Kristinesl­ätt byggs tre hus med vardera sex, sju och åtta våningar med källare, sammanlagt blir det 126 nya hyresrätte­r.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? FÖRLAGAN. Ett likande hus som det som ska byggas på Halmstadvä­gen finns redan på Nyhem i Halmstad. Bilden är tagen under byggtiden, 2015.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV FÖRLAGAN. Ett likande hus som det som ska byggas på Halmstadvä­gen finns redan på Nyhem i Halmstad. Bilden är tagen under byggtiden, 2015.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden