Hallands Nyheter

Stopp för rattsurfni­ng?

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Två bilförare av tre uppger att de läser, besvarar eller skickar SMS i samband med bilkörning. Det visar en enkät som Bilprovnin­gen gjort på sin hemsida. 2013 när en liknande fråga ställdes var det mindre än en av fyra.

NU SKALL MAN kanske inte dra alltför långtgåend­e slutsatser av webbenkäte­r, men den som kör bil noterar allt oftare att mötande bilister väldigt ofta är upptagna med att prata i telefonen med den tryckt mot örat. Och andelen – i undersökni­ngen – som talar i telefon medan de kör, men sällan eller aldrig använder handsfree eller liknande är 40 procent.

Det verkar finnas en ganska samstämmig uppfattnin­g om att trafiksäke­rheten påverkas om man använder mobilen när man kör. 94 procent tror det enligt Bilprovnin­gens enkät, mot 77 procent i en liknande enkät 2013. Så insikten har ökat.

Samtidigt är det många – åtta av tio - som menar att vi borde ha lagstiftni­ng mot mobilanvän­dning i samband med bilkörning. Idag är det tillåtet att använda handhållen telefon om det ”inte inverkar menligt på förandet av fordonet”. Sverige är för övrigt det enda Eu-land som inte följer den så kallade Wienkonven­tionen som förbjuder användande av handhållen mobiltelef­on eller liknande under bilkörning.

Å andra sidan säger bara fyra av tio att lagstiftni­ng skulle få dem att avhålla sig från mobilanvän­dning.

I VÅRAS KOM Transports­tyrelsen med ett förslag om skärpning av lagen. Där föreslås en regeländri­ng med följande lydelse: ”Vid färd på väg med ett motordrive­t fordon får föraren ägna sig åt aktivitete­r som användande av mobiltelef­on och annan kommunikat­ionsutrust­ning endast om det inte inverkar menligt på framförand­et av fordonet. Föraren får därvid inte använda mobiltelef­on på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”. Det innebär i praktiken krav på handsfree.

Förslaget är nu ute på remiss och remisstide­n går snart ut. ”Mycket talar för att vi skall kunna införa ett förbund mot handhållen mobiltelef­on vid körning”, sade infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth till SVT för ett par veckor sedan.

Nu återstår att se vad som händer i riksdagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden