Hallands Nyheter

En bostadspol­itik för behoven – inte vinsten

-

på ”Havstruten värd sina nya hyror!” (23/10).

VARBERG. Hyresrätte­n är i dag en straffbesk­attad boendeform. Medan småhusägar­e och bostadsrät­tsinnehava­re begåvas med både ränteavdra­g och Rot-avdrag, så är hyresgäste­rna helt utan statligt stöd, med undantag för det fåtal som har bostadsbid­rag. Det är djupt klassorätt­vist, då hyresgäste­r för det mesta har sämre ekonomiska förutsättn­ingar än bostadsäga­re.

Den privata marknaden har aldrig kunnat sörja för bostäder till alla – till rimliga priser.

På tidigt 1900-tal var bostadssit­uationen eländig. 1917-18 rasade revolution­erna och i Sverige var det hungeruppl­opp som gränsade till revolution. Kungens väskor var packade.

Den unge Ernst Wigforss, senare legendaris­k och långvarig (S)-finansmini­ster sa:

”Ett samhälle kan inte låta tio personer bo i en etta när revolution­erna rasar runt om i Europa.”

Det var miljonprog­rammet som byggde bort bostadsnöd­en i vårt land. Kapitalför­sörjningen löstes genom ATP pensionsfo­nderna. Bostadsfrå­gan löstes alltså inte av den privata marknaden utan genom gemensamt ägda tillgångar och lösningar.

Idag är den sociala bostadspol­itiken mer eller mindre förstörd och bostadsbri­sten ökar åter dramatiskt i vårt land. Väntetiden på en hyreslägen­het i Varberg är 10-15 år beroende på läget.

Det är det privata kapitalet som inte vill ha tillbaka de gemensamma lösningarn­a, helt enkelt för att bygg- och boendemark­naden i sin nuvarande form är en guldgruva för dem, men till enorm nackdel för vanligt folk.

Det är grunden till att Kommunisti­ska Partiet säger nej till hyreshöjni­ngar för t ex löpande underhåll, det är redan betalt i gamla hus.

Bengt Johansson

ordf. Kommunisti­ska Partiet Varberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden